Начало / България / Дебат за свободата на медиите в България се проведе в „Хеликон-Витоша”

Дебат за свободата на медиите в България се проведе в „Хеликон-Витоша”

Публичен дебат за свободата на медиите в България под наслов „Медии без филтър“  се проведе днес, 5 юни, в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”. Организатори на дискусията бяха агенция БГНЕС, фондация „Фридрих Науман“ и Институт за модерна политика.

В дебата се включиха журналистите Светослав Терзиев, Велизар Енчев, Валери Ценков, Иван Бакалов, Иво Тодоров, Стояна Георгиева, Евгения Друмева, Владимир Йончев, Стефан Джамбазов, Борислав Цеков от Института за модерна политика, ПР експертите Арман Бабикян и Максим Бехар, правозащитникът Петър Кичашки , Юри Лазаров, представител на книжарници „Хеликон“, Петер Бохман и Аспарух Панов от Фондация „Фридрих Науман за свободата“.

„Искам да ви поздравя за избора на мястото, където се води дебатът. Това е една изключителна книжарница  и това е демонстрация на нивото на българския народ – един четящ народ. Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ е създадена 1958 г. ние сме германска либерална фондация, работим в 60 държави, в България сме от 1990 г.. Съпровождахме през тези 22 години демократичния процес в България”, сподели Бохман.

 

Ето и част от изказванията:
Петер Бохман: Свободните медии това са основата на едно демократично общество. Трябва да има многообразие на медиите. В Германия има многообразни медии, консервативни, либерални. Обаче в Германия има пълната прозрачност, всеки знае политическата ориентация и всеки знае техните собственици. И собствениците оценяват високата отговорност, която имат като собственици.
Медиите трябва да бъдат сериозни. Те трябва изразяват своето мнение сериозно, аргументирано, така че гражданите на базата на това да формират своето мнение.
В Германия има силно развита разследваща журналистика. И там са точно най-добрите и най-образовани журналисти и най-икономически независими журналисти. Това са неща, които не са развити в България. Но такива събития като днешното подпомагат процеса на развитие на такава журналистика. Всички виждат, че България се връща назад в класацията по свобода на словото. Това не е добре за една страна, която е член на ЕС. И много важно е, че вие с подобен вид изяви се опитвате да подобрите това.. Отговорността трябва да се поеме от журналистите, но и от собствениците. Отговорност трябва да имат и политиците, но и гражданското общество. Когато всички поемат своите отговорности, може да се постигне много. Важно е да се използват нови технологии. Интернет в Германия е също едно пространство, в което съществуват много свободни медии. Затова много се радвам, че точно по интернет се предава този дебат. Пожелавам ви вашите усилия за свободни български медии да се реализира. Ние като фондация ще съдействаме, колкото можем затова.

Борислав Цеков: ”У нас повече от 9 млрд. спестявания са в 4 банки, които са собственост на няколко човека. Това е олигархичен капитализъм. Затова е и проблемът с медиите. Целият въпрос е какво може да се направи. Крайно време е да се прекрати използването на бюджетни средства с договори на медии.

Максим Бехар: „Изходът е в социалните медии. Смятам, че възходът на онлайн медиите е функция на упадъка на печатните медии. Пазарът на печатни медии се промени драстично. Голямо част от печатните медии се използват за разчистване на лични сметки. Читателите, естествено, че го разбират това. Голямата битка между собствениците на печатни медии остават встрани от социалните медии. Социалните медии са бързи, независими, измерваеми, можеш във всеки един момент да видиш кой какво е прочел. Разбира се, че печатните медии си отиват. В крайна сметка журналистиката не е да се продава хартия. Социалните медии правят света по-човечен, по-открит.”

Арман Бабикян: ”Пари се дават и на черно и под масата. Проблемът не е в европрограмите, проблемът е в рушветчийството. Колкото корпоративно е събран капиталът в страната, горе-долу по същия начин стоят нещата и с медиите.”

Петър Кичашки: „Ние развихме много голям праг към несвободата”.

Изказванията са взети от.bgnes.com

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …