Начало / Критика / Учени: Книгите имат важна роля при изграждането на личността

Учени: Книгите имат важна роля при изграждането на личността

Книгите играят важна роля в оформянето на личността, отбелязва theatlantic.com. До такъв извод са стигнали учени от американския щат Охайо. Този процес те наричат приемане на опит. Това означава не просто да разбереш героя, но и да вземеш част от него в теб. Не става въпрос да прочетеш за Супермен и да си помислиш, че можеш да летиш. Малките неща обаче могат да променят или оформят характера и нагласите на човек.

Колкото повече общо имаш с даден персонаж, толкова повече можеш да приемеш опит от него. Учените достигат до този извод след няколко експеримента. Единият от тях се провежда сред студенти малко преди президентските избори в САЩ през 2008 г. Тогава една част от студентите четат за студент от техния университет, който е гласувал, а друга част – за техен колега от друг университет. 65% от студентите, чели за техен колега от техния университет са гласували. Когато става дума за човек от друг университет обаче, процентите са само 29%.

По-късно са проведени още проучвания, засягащи винаги актуалните въпроси за сексуалните предпочитания и расите. Хората имащи негативна представа за хомосексуалистите, развиват много по-голяма симпатия към герой, за когото става ясно, че е гей, чак в края на романа. Обратният ефект се постига ако стане ясно, че героят е гей още в началото на творбата. Нещо повече – негативната представа за хората с различна сексуална ориентация се смекчава доста от една добра книга. Същите са резултатите, когато става въпрос за човек с друг цвят на кожата.

Изследователите са правили проучвания само с художествена проза, но твърдят, че нямат причина да смятат, че биографичните и автобиографичните книги няма да имат същия ефект. Все пак се уточнява, че проучванията по темата са малко и от скоро и предстои много работа, преди да се заеме категорична позиция по този въпрос.

Илюстрация: de.123rf.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227593_b

Демоничните разкази на окултистите

Антология, от която всеки фен на мистиката и мистерията има нужда “Страшни разкази на прочути …