Начало / България / Изложбата „Васил Левски – революцията и свободата“ се открива утре в Народната библиотека

Изложбата „Васил Левски – революцията и свободата“ се открива утре в Народната библиотека

Националната изложба „Васил Левски – революцията и свободата“ по повод 175 години от рождението на Апостола се открива утре,3 юли, от 11.00 ч в  Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Експозицията ще бъде изложена в централното фоайе.

Във фондовете на Националната библиотека се съхраняват по-голямата част от документите, писани от Васил Левски, както и архивни свидетелства от други личности, свързани с неговата революционна дейност. Те представляват изключително национално богатство и чрез подбрани екземпляри са представени на вниманието на българската общественост.

Централно място в експозицията е отделено на оригиналите на личния бележник (тефтерчето) на Васил Левски, в което той е водил своите записки, бележки, сметки и пр. през последните две години от живота си и „Нареда на работниците за освобождението на българския народ” – изключителния и гениален програмен документ на Апостола и на Програмата и Устава на БРЦК от 1872 г.

Определящи за изложбата са и запазените документи, излезли изпод перото на Апостола – писма, шифри, псевдоними, сметки и др., както и седемте запазени негови снимки, допълнени от образите на неговите сподвижници – общо над 50 фотографии.

Друг акцент в експозицията е провелото се преди 140 години в Букурещ Първо общо събрание на БРЦК (29 април – 4 май 1872 г.) Представени са документални материали, които проследяват подготовката и заседанията на събранието: парола, инструкция за делегатите, протоколи и др.

Подобаващо място в изложбата намират печатни издания за живота и делото на Апостола. Посетителите могат да видят едни от най-старите книги за Левски, притежание на Националната библиотека, по-нови публикации, както и литературни творби.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …