Начало / Автори / 10-те най-велики писателки в жанр научна фантастика

10-те най-велики писателки в жанр научна фантастика

Порталът flavorwire.com представя своя избор относно 10-те писателки, оставили най-голяма следа в сферата на научната фантастика.

1. Урсула Легуин. Печелила е приз от Националните награди на книги в САЩ, 5 пъти „Хюго”, 6 пъти „Небюла” и рекордните 19 „Локус”. Творчеството на Легуин се отличава не само с отлично писане, но и със социална насоченост.

2. Октавия Бътлър. Подобно на Легуин, тя също е печелила много награди. Бътлър е една от малкото афро-американки, писали научна фантастика. Нейните книги се занимават с екологията, религията, вечните сблъсъци между половете и расите.

3. Маделин Л`Енгъл. Една от революционерките в този жанр. Творбата й „A Wrinkle in Time” получава медал „Нюбъри” и се превръща в класика. Стилът й на писане е откровен, вече, а идеите продължават да бъдат запленяващи.

4. Анджела Картър. Нейните готически истории са незабравими. След като почина, нейният приятел Салман Рушди заяви, че тя е била „онова рядко нещо, единствено по рода си, няма нищо подобно на тази планета. С Анджела Картър си отиде и магията на английския език”.

5. Кели Линк. Глътка свеж въздух, след като изброихме класици. Нейното писане прелива от научна фантастика във фентъзи, ужаси и мистерия. Вече е печелила „Хюго”, 3 пъти „Небюла” и „Световна фентъзи награда”. Дано надгради над тези успехи с времето.

6. Ан Райс. Въпреки че нейното творчество не може да се нарече фентъзи или научна фантастика, тя заслужава място в този списък. Райс направи така, че вампирите от същества, населяващи жанра ужаси, се преселиха във фентъзи света. Много нови автори черпят от нейните идеи.

7. Кони Уилис. 11 награди „Хюго” и 7 „Небюла” говорят достатъчно. Книгите на Уилис представят тривиалните неща толкова забавно и интересно.

8. Сузана Кларк. Кларк е стъпила на ръба на научната фантастика. Творчеството й доказва, че добрата научна фантастика се занимава с причините и абсурда, а не е обикновена фентъзи битка между доброто и злото.

9. Дорис Лесинг. През 2007 г., Дорис Лесинг единадесетата жена, печелила Нобелова награда за литература. Тя далеч не се е ограничила само в научната фантастика. Напротив, за какъвто и жанр да беше този лист, тя щеше да попадне в него.

10. Марион Зимър Брадли. Изключително плодотворен и популярен персонаж в сферата на литературата. Писането й е малко еднотипно, но феновете очевидно не могат да му се наситят. През 2000 г. получи „Световна фентъзи награда” за цялостен принос към този жанр.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …