Начало / Автори / 109 години от рождението на Джордж Оруел

109 години от рождението на Джордж Оруел

Днес, 25 юни, се навършват 109 години от рождението на един от най-именитите писатели на ХХ век – Джордж Оруел. Оруел остава завинаги в историята на литературата с вечни произведения като „Фермата на животните”, „Глътка въздух” и най-вече „1984” – книга, представила в най-пълна степен последствията от тоталитаризма. Творчеството на Оруел се е превърнало в пример за политическо писане.

Джордж Оруел е артистичният псевдоним на Ерик Артър Блеър, който е роден 1903 г. в Мотихари, Индия, тогава британска колония. Макар неговият дядо да е благородник, семейството му не живее в разкош, като малкия Ерик учи в църковно училище, защото майка му и баща му нямат пари да го запишат обществено. Мразел да ходи на училище. По-късно, с помощта на приятели, учи в колежа „Итън” в Англия.

След като завършва колежа, пътува до Бирма, където живее баба му. Това се случва през 1922 г. Там става полицай и служи няколко години. Именно по това време започва да публикува първите си произведения.

По-късно се премества в Лондон. Там започва да работи усилено, за да направи кариера на писател. В опит да подражава на Джек Лондон, който бил от неговите идоли, започнал да се движи в средите на бедните в града и да изучава техния живот. През 1928 г. се мести в Париж. Привличат го по-ниските цени и репутацията на града на бохемски център. По това време там живее леля му, която му помага. Годините в Лондон и Париж са основа на книгата му „На дъното в Лондон и Париж”.

Във Франция прави сравнително успешна кариера на журналист. Пише политически статии за „Монд”. По-късно отново се връща във Великобритания. Работи и като учител. Когато избухва гражданската война във Испания, той решава да се включи, за да се бие срещу диктатурата на генерал Франко. Преживяванията му там са описани в творбата „Почит към Каталуния”.
Наблюденията му върху Първата и Втората световна война са основа на творбата му „Фермата на животните”. „1984” е публикувана през 1949 г. – тя е протест срещу тоталитарните режими, които набират сила през това време. Книгата е смятана за една от най-великите антиутопии в литературата.

Когато тази книга е публикувана, Оруел вече е с влошено здраве. Влиза в болница в края на 1949 г. Умира на 21 януари 1950 г. от кръвоизлив в белите дробове.

Книги от Джордж Оруел тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …