Начало / Свят / Карлос Руис Сафон: Мадрид е мъж, а Барселона – жена

Карлос Руис Сафон: Мадрид е мъж, а Барселона – жена

Нов роман от Карлос Руис Сафон вече е на англоезичния книжен пазар, съобщи британският „Индипендънт”. „Затворникът от рая” е продължение на бестселърите на испанския писател „Сянката на вятъра” и „Играта на ангела”, които са преведени и на български. Действието отново се развива в една мистична Барселона. Годината е 1957 г., а интригата този път ще се върти около мистериозен купувач на „Граф Монте Кристо”.

Сафон е известен с неподражаемите си описания на Барселона. „Историята винаги се натрапва в Барселона”, коментира авторът. „Аз виждам градовете като организми, като живи същества. За мен Мадрид е мъж, а Барселона – жена. Един от най-великите каталунски поети – Жоан Марагал, веднъж нарече Барселона велика магьосница. Има нещо магическо в този мрак и тази свръхестественост, която обгражда града и примамва хората”.

Често книгите на Сафон са свързани по един или друг начин с режима на генерал Франко. Писателят коментира: „Режимът на Франко е интересен, защото е единствената фашистка диктатура, която оцелява в Европа. Той е бил безмилостен. Човек, заинтересован единствено от власт, а не идеолог. Умрял е в леглото си. Колко диктатори презХХ век са умирали в леглото си? Повечето са свършвали в апокалиптични сцени на ужас”.

Макар да пише за Барселона, авторът живее от 1993 г. в Лос Анджелис. „Не съм националист каталунец, нито националист испанец. Аз съм себе си. Моята страна е литературата”.
Карлос Руис Сафон е роден през 1964 г. в Барселона. Неговите творби са публикувани в 45 страни и са преведени на над 30 езика. Това го прави най-успешният съвременен испански автор. Българският читател го познава от „Сянката на вятъра”, „Играта на ангела” и „Марина”.

Свързани заглавия
„Затворникът от рая” на Карлос Руис Сафон се превежда на английски
„Принцът на мъглата” от Сафон вече на английски

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

238020_b

Да се научиш да обитаваш необитаемия си „аз“

Юлия ПЕТКОВА „Йога“ е на българския книжен пазар в превод на Росица Ташева За него …