Начало / Свят / Проучване показва, че децата се отказват от книгите след началното училище

Проучване показва, че децата се отказват от книгите след началното училище

Проучване, проведено от издателската и образователна компания „Пиърсън”, показва, че децата се отказват от книгите след като завършат начално училище, алармира британският „Телеграф”. Интервюирани са над 400 учители в английски училища, като на всеки 10, 4 или 5 са на мнение, че след 11 годишна възраст, децата не четат за удоволствие.

Те предпочитат да прекарват времето си онлайн. 2/3 от учителите твърдят, че учениците не смятат четенето за „готино”, а и родителите не правят нищо по въпроса вкъщи. 97% от преподавателите смятат, че майките и бащите трябва повече да окуражават децата си да четат. Те допълват, че учениците масово предпочитат да гледат кино адаптациите на романите, вместо да залягат над самите произведения.

„Притеснително е, че толкова малко ученици се вдъхновяват от книги. Все пак, според ЮНЕСКО, ако трябва да се избере един фактор, който да определи дали детето ще се развива добре в училище, а по-късно и в работата, е дали чете за удоволствие”, коментира писателят Франк Котрел Бойс.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …