Начало / Свят / Себастиан Бари спечели наградата „Уолтър Скот”

Себастиан Бари спечели наградата „Уолтър Скот”

Себастиан Бари спечели тазгодишното издание на наградата за исторически романи „Уолтър Скот”, съобщава thebookseller.com. Той получи приза за творбата си за войната на независимост на Ирландия – „На страната на Канаан”. „Творба с огромна мощ. Книгата е завършена и силна. Всеки персонаж е описан подробно и е запомнящ се”, коментираха в екипа на журито.

Бари заяви: „Нямам думи. Не съм очаквал да спечеля. Само вижте останалите номинирани. Първата ми среща с Уолтър Скот беше в мазето на дядо ми, когато отворих един сандък. Бях много малък”. Сред номинираните беше и Бари Унсуърт, който почина на 5 юни. На церемонията беше обърнато специално внимание на приноса на Унсуърт към историческата проза.

Наградата „Уолтър Скот” е основана през 2010 г. Тя се дава за исторически романи. Паричната премия е 25 000 долара. Призът е на името на шотландския писател сър Уолтър Скот, написал вечни произведения като „Уейвърли”, „Роб Рой” и „Айвънхоу”.

Себастиан Бари е ирландски писател, драматург и поет, роден през 1955 г. Смятан е за един от най-добрите ирландски автори. Два пъти е номиниран за „Букър”, печелил е „Коста” и вече „Уолтър Скот”. Книгата му „Далече и отвъд” е преведена на български.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …