Начало / Свят / Алън Мур представя Хари Потър като Антихрист

Алън Мур представя Хари Потър като Антихрист

Алън Мур – един от най-авторитетните автори на комикси,  се подиграва с Хари Потър в новата си творба, съобщи „Индипендънт”. „Век 2009”, който е на пазара в Обединеното кралство от сряда, представя момчето магьосник като Антихрист. Очакват се бурни реакции от милионите фенове на легендарния персонаж на Джоан Роулинг.

Макар името Хари Потър да не е споменато, намеците в графичния роман не подлежат на съмнение. Спомената е гарата „Кингс Крос”, от където се тръгва към магическо училище. Героят Антихрист има скрит белег и ментор, на име Ридъл (Лорд Волдемор, роден като Том Ридъл, е най-големият враг на Хари Потър в поредицата). Има и герои, които адски напомнят на Рон Уизли и Хармаяни Грейнджър. В един момент дори героят, наподобяващ Потър, убива някой с мълния от увисналия си пенис.

Все още няма реакция от издателите на Роулинг. През годините те водиха няколко дела за нарушаване на авторските права, всичките с успешен край.

Лора Снедън – журналистка и академик по графичните романи, смята, че Мур представя Хари Потър като Антохрист, за да направи коментар срещу деградацията на издателската индустрия. „Мур е твърдо против действията на издателите на комикси, които поемат все по-малко рискове, залагайки само на успешните поредици. Той винаги е казвал, че подобни негови творби са сатирични и уважава персонажите, на които прави пародии. Надявам се, че хората ще преглътнат връзката с Хари Потър и ще оценят цялостния му труд”, заявява Снедън.

Алън Мур е британски автор на комикси, роден през 1953 г. Той е признат за един от най-добрите в историята в своята сфера. Медиите на Острова нееднократно са го обявявали за „един от най-важните британски автори през последните 50 години”. Известни негови произведения са „От Ада”, „Лигата на необикновените”, „В като Вендета”, „Пазителите” и др.

Свързани заглавия
Алън Мур критикува Франк Милър заради „Окупирай Уолстрийт”

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …