Начало / Свят / Алън Мур представя Хари Потър като Антихрист

Алън Мур представя Хари Потър като Антихрист

Алън Мур – един от най-авторитетните автори на комикси,  се подиграва с Хари Потър в новата си творба, съобщи „Индипендънт”. „Век 2009”, който е на пазара в Обединеното кралство от сряда, представя момчето магьосник като Антихрист. Очакват се бурни реакции от милионите фенове на легендарния персонаж на Джоан Роулинг.

Макар името Хари Потър да не е споменато, намеците в графичния роман не подлежат на съмнение. Спомената е гарата „Кингс Крос”, от където се тръгва към магическо училище. Героят Антихрист има скрит белег и ментор, на име Ридъл (Лорд Волдемор, роден като Том Ридъл, е най-големият враг на Хари Потър в поредицата). Има и герои, които адски напомнят на Рон Уизли и Хармаяни Грейнджър. В един момент дори героят, наподобяващ Потър, убива някой с мълния от увисналия си пенис.

Все още няма реакция от издателите на Роулинг. През годините те водиха няколко дела за нарушаване на авторските права, всичките с успешен край.

Лора Снедън – журналистка и академик по графичните романи, смята, че Мур представя Хари Потър като Антохрист, за да направи коментар срещу деградацията на издателската индустрия. „Мур е твърдо против действията на издателите на комикси, които поемат все по-малко рискове, залагайки само на успешните поредици. Той винаги е казвал, че подобни негови творби са сатирични и уважава персонажите, на които прави пародии. Надявам се, че хората ще преглътнат връзката с Хари Потър и ще оценят цялостния му труд”, заявява Снедън.

Алън Мур е британски автор на комикси, роден през 1953 г. Той е признат за един от най-добрите в историята в своята сфера. Медиите на Острова нееднократно са го обявявали за „един от най-важните британски автори през последните 50 години”. Известни негови произведения са „От Ада”, „Лигата на необикновените”, „В като Вендета”, „Пазителите” и др.

Свързани заглавия
Алън Мур критикува Франк Милър заради „Окупирай Уолстрийт”

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …