Начало / Свят / Белите автори се толерират, оплаква се писателка

Белите автори се толерират, оплаква се писателка

Белите автори се толерират в света на книгите, оплаква се писателката Роксан Гей, съобщи „Гардиън”. Тя подкрепя недоволството си с проучване, на което е отделила 16 часа на седмица в продължение на повече от три месеца. Гей анализирала какъв цвят на кожата са имали авторите, на чиито произведения е пускано ревю в „Ню Йорк Таймс” през 2011 г.

Проучването показва, че 90% от писателите са бели. От 742 книги, за които е писано ревю, 655 са написани от хора с бяла кожа, 31 са чернокожи, 9 от испански произход, 33 от азиатски, 8 от Близкия Изток и 6, чиито произход е трудно да бъде определен.

Изследването показва още, че мъжете превъзхождат жените по брой във всяка категория.

Роксан Гей обяснява мотивацията си за проучването с желанието си „да види накъде вървят нещата при писателите, що се отнася до цвета на кожата”. Тя допълва, че в битката между половете, расовият проблем е пренебрегнат. Писателката коментира, че дори издателският бизнес е управляван главно от бели хора. Все пак тя признава, че много по-малко цветнокожи пишат книги. Гей призовава успешните цветнокожи автори да бъдат пример и да вдъхновяват младите хора с произход като техния да пишат.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …