Начало / Свят / Почина Ектор Бианчоти

Почина Ектор Бианчоти

След дълго боледуване в Париж почина писателят Ектор Бианчоти. Роден е в Кордоба, Аржентина, през 1930 г. От 1961 г. живее във Франция. Бианчоти  е член на Френската академия на науките (1996), работил е за френското издателство „Галимар“, като негов представител в Италия и Испания, после работи като литературен критик в списание „Нувел обсерватьор“ и във вестник „Монд“.

През 1985 г. излиза първият му роман на френски, дотогава публикува на испански. Носител е на множество литературни награди.

През 1990 г. на български излезе книгата му „Без милост от небето“, в която защитава блестящо тезата, че съвсем не са изчерпани нито възможностите на френския език, нито романовата форма. Тази творба, побрала човешкия и интелектуалния опит на скиталеца между континенти и култури, повежда читателя по пътищата от необятната пампа до джунглата на големия град, за да открие и в пустинята, и в “горещия” парижки квартал „Сен Дьони“ едни и същи човешки страсти, терзания и възторзи; и величието, и уязвимостта на човека, разкъсван от изпепеляващия копнеж по любовта и духовното просветление.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228082_b

„Един живот” – огледало на нашия!

Людмила Еленкова, Радио Хеликон Знаем Ги дьо Мопасан най-вече като автор на разкази и на …