Начало / Любопитно / Как децата с увреждания да разбират по-добре прочетеното?

Как децата с увреждания да разбират по-добре прочетеното?

Често срещан проблем на децата с увреждания е невъзможността да разберат какво четат или какво им се чете – каква е историята, кои са главните герои и т.н. Дженифър Джеймс от NICHCY – Националния център за деца с увреждания в САЩ, предлага 5 стратегии, които да помогнат на родителите на такива деца да разбират четенето по-добре. Те са публикувани в nichcy.org. Джеймс е възпитател, учител и педагог. Занимава се с деца с увреждания през последните 18 години.
––––––––––––

1. Четете на малки части. За да се подобри разбирането на детето, една приказка преди лягане не стига. Четете на малки части, например една-две страници, след което дискутирайте. Посочвайте на детето в текста отговорите на въпросите, които не знае. При завършването на по голям пасаж, например глава от книга, отново задайте старите въпроси, но прибавете и нови. Върнете се назад ако е необходимо. Не очаквайте бързи резултати, тази тактика е по-скоро маратон, а не спринт.

2. Свържете историята с реалния живот. За да запомнят децата историята в книжката, те трябва да направят връзка с реални емоции – така им е много по-лесно. Повечето от нас осъществяват тези връзки много бързо, но при децата с увреждания не е така. Задавайте въпроси като: „На какво ти напомня това?”, „Сещаш ли се за някой в тази ситуация?”, „Какво се случи миналата седмица, което те накара да се чувстваш така?”, „Били ли сме на такова място?”, „Защо героят се чувства по този начин?”.

3. Включете всички сетива. Децата с увреждания много често се нуждаят да си помогнат с различни сетива, за да запомнят нещо. Например, ако слушат аудио книга, може да им е много по-лесно да запомнят за какво става въпрос, отколкото ако четат. Същия ефект може да бъде постигнат и с видео материал. Ако детето ви реагира добре, рисувайте успоредно с четенето, гледайте снимки.

4. Повторете вече прочетеното. На почти всички ни се налага да се върнем назад в дадена книга, за да си припомним нещо. Повторението е особено важно, когато става дума за деца с увреждания. Така те правят връзка в текста. Някои деца биха били недоволни, че отново се чете същия текст, но повечето ще са щастливи да го повторят, желаейки да изпитат отново положителните емоции. Ако детето ви се учи по-бързо, това е супер. Но ако го накарате да направи резюме на прочетеното, само ще му помогнете.

5. Ако нещо носи успех, продължете да го правите. Може би вие сте намерили начин, по който да помагате на детето си да разбира това, което чете. Продължавайте в същия дух. Важно е постоянно да подкрепяте детето. Много често децата с увреждания не са с толкова ограничени способности, колкото изглежда.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …