Начало / Свят / Историк смята, че Шекспир трябва да се изучава в училищата

Историк смята, че Шекспир трябва да се изучава в училищата

Проф. Саймън Скама – британски историк и телевизионер, е на мнение, че Шекспир трябва да продължава да се изучава в училищата, съобщи „Индипендънт”. В Обединеното кралство през последните години се дебатира усилено дали творчеството на Барда трябва да се изучава в началните училища. Някои експерти смятат, че Шекспир вече не е достъпен за новото поколение.

„Слушахме деца, от държавни училища, които бяха научили дълги пасажи от Шекспир. Те бяха с най-различен цвят на кожата, но всички нямаха проблеми с разбирането на неговия език”, коментира Скама, който беше водещ на телевизионно предаване, в което деца се състезаваха за най-добро представяне на реч от творчеството на Уилям Шекспир.

„Шекспир не е страшен. Не трябва и да бъде. Да не бъде изучаван, защото не бил достатъчно достъпен, означава да откраднем на децата възможността да изпитат невероятни неща, свързани със собствения им език и с това какво е да бъдеш човек”, допълни историкът.

Скама, който представя документален филм за драматурга в две части по „Би Би Си 2”, каза още: „Никой драматург не е влизал под кожата на нацията както Шекспир”.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …