Начало / Свят / Торинската плащеница е фалшификат

Торинската плащеница е фалшификат

Торинската плащеница, ленен плат, в който се смята, че е бил увит Иисус Христос след неговото разпятие, е фалшива. Това твърдят италиански учени, изследващи историята на църквата. Според тях в нея не само не е увит Христос, а също така, въпросната плащеница е една от многото копия, изработени над 1000 години след неговата смърт, съобщи newstrackindia.com.

Антонио Ломбати от университета в Парма „Университа Пополаре” твърди, че фалшификатите са съществували през средните векове, но са били унищожени. Самата Торинска плащеница се появява около 1300 г. в Турция. Като източник на своята информация Ломбати посочва френски историк, чиято работа той изследвал в детайли.

„Торинската плащеница е една от многото погребални дрехи на Христос, циркулирали през средните векове в християнския свят. Имало е най-малко 40. Повечето от тях са унищожени по време на Френската революция от 1789 г. Някои са били правени с образи, други със следи от кръв, имало е и чисто бели”, добавя италианският учен. Ломбати казва още, че в проучване, което ще бъде публикувано този месец, ще стане ясно, че най-вероятно Торинската плащеница е била подарена на френския рицар Жофруе де Шарни, като спомен от кръстоносния поход в през 1346 г.

Плащеницата се съхранява в катедралата св. Йоан Кръстител в Торино. На нея има лик на мъж с брада, който изглежда е страдал. Откакто образът на нея беше разгадан, тя привлича хиляди поклонници всяка година. Католическата църква досега не е заемала категорична позиция относно автентичността на плащеницата, но позволява на учени да взимат проби от нея и да провеждат изследвания.

През 2009 г. изследователка от Ватикана каза, че е разчела думите „Иисус от Назарет” на плата. Две години по-късно правителствени учени заявиха, че образът е дело на свръхестествен светлинен отблясък. Химически тестове, проведени в лабораторията на известния университет „Оксфорд” през 1988 г. определиха, че плата е произведен между 1260 и 1390 г.

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …