Начало / Свят / Пиеса по „Великият Гетсби” продължава 8 часа

Пиеса по „Великият Гетсби” продължава 8 часа

Пиеса по класиката на Франсис Скот Фицджералд „Великият Гетсби” която продължава 8 часа, се играе с голям успех в САЩ, отбелязва британският „Телеграф”.

Постановката, наречена „GATZ”, започва с мъж, който отива на работа в офиса си и до компютъра си случайно намира романа. Той започва да чете, а постепенно неговите колеги се превръщат в персонажите от творбата и го връщат назад във времето.

Пиесата е замислена през 1999 г. в САЩ, но върви по театрите от 2005 г. Този месец тя ще дебютира и във Великобритания като част от Лондонския международен фестивал на театъра.
Макар да съдържа всичките 49 000 думи от книгата и да има продължителност на полет през Атлантика, всеобщото мнение е, че когато се играе „GATZ”, времето лети. Постановката отдава почит към романа на Фицджералд и демонстрира възможностите на театъра.

Режисьорът Джон Колинс не крие радостта си от това как се развиват нещата до момента. „Започнахме да се занасяме с романа, защото аз съм влюбен в него. Блъсках си главата, защото не можех да намеря начин да го съкратя, за да се получи сценарий. Изведнъж ме връхлетя идеята – това е книга, не пиеса, нека не я разваляме. Предполагах, че ще се провалим, но ще бъде креативен и интересен провал. Никога не съм вярвал, че нещата ще потръгнат толкова добре”.

Колинс си спомня как в началото всичко е било против неговия проект. Агенцията, държаща правата върху творчеството на Фицджералд, е била против. Тя подкрепяла друг проект, доста по-мащабен, който е трябвало да се играе на „Бродуей”. Дори режисьорът бил посъветван да се откаже, точно след като бил подготвил всичко.

Свързани заглавия
10 масово надценени книги
Излезе трейлърът на „Великият Гетсби”
Фицджералд искал дъщеря му да се тревожи за куража и ездата
115 години от рождението на Франсис Скот Фицджералд
Кръщават деца на Великия Гетсби
Легендарното имение от „Великият Гетсби” сринато до дни

„Великият Гетсби“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …