Начало / Свят / Фицджералд искал дъщеря му да се тревожи за куража и ездата

Фицджералд искал дъщеря му да се тревожи за куража и ездата

Излезе на бял свят писмо от легендарния американски писател Скот Фицджералд  до дъщеря му Скоти. То е писано през 1933 г. и е публикувано от портала flavorwire.com. В него Фицджералд извежда в систематичен вид основните житейски насоки, които тя трябва да следва. Тогава дъщерята на писателя е била на 12 години.

В категорията „неща, за които да се тревожиш” попадат куража, чистотата, способността и ездата.

В другата категория – „неща, за които да не се тревожиш” – компонентите са 4 пъти повече. Сред тях са общественото мнение, миналото, бъдещето, триумф, момчетата, а също така мухи, комари и насекоми като цяло.

Темите за размисъл, които авторът на „Великият Гетсби” е посочил, са :„Каква е моята цел?”, „Как се представям в сравнение  с връстниците си що се отнася до – образование, разбиране на хората и способност да се разбирам с тях и искам ли да превърна тялото си в инструмент за успех или го пренебрегвам”.

Скоти е единствено дете на писателя. Тя е родена през 1921 г. Става журналистка,  пише за издания като „Ню Йоркър” и „Уошингтън поуст”. Успява да избяга от сянката на своите родители. Умира на на 65 години през 1986 г.

Франсис Скот Фицджералд е американски писател, роден 1896 г. Най-известен е с класиката „Великият Гетсби”. Популярно е твърдението му, че 20-те години в САЩ са „Ерата на джаза”. Легендарна е връзката му с неговата съпруга Зелда. Двамата участват много активно в светския живот. Умира през 1940 г.

Фото: awhf.org

Свързани заглавия
115 години от рождението на Франсис Скот Фицджералд
Кръщават деца на Великия Гетсби
Снимат нова адаптация на „Великият Гетсби”
Легендарното имение от „Великият Гетсби” сринато до дни

Книги на Франсис Скот Фицджералд тук

Единственият роман на Зелда Фицджералд тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …