Начало / България / Славейковите празници на литературата и изкуството започват днес в Трявна

Славейковите празници на литературата и изкуството започват днес в Трявна

Четиридневните национални Славейкови празници на литературата и изкуството, които са под патронажа на президентството, започват днес в Трявна. В откриването тази вечер, 7 юни, се очаква да участват вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, представители на побратимени с Трявна градове от Швейцария, Хърватия, Беларус и Македония, информираха организаторите от общинската администрация.

По-късно концерт за тревненци ще изнесе Северняшкият фолклорен ансамбъл в Плевен, а издателство „Захарий Стоянов“ е организирало базар на най-новите си книги. Празничната програма предвижда утре в галерия „Казаков“ да се открие изложба на студенти и преподаватели от Богословския факултет на Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“ и представяне на спектакъла „Не ходи там по залез слънце“ .

Обявяването на победителя в националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови ще е на 9 юни. Тази година стихове са изпратили 300 автори от страната. Съставът на журито по традиция ще бъде обявен на церемонията, на която ще бъде връчена Славейковата награда – статуетка и премия от 1 600 лева. Наградният фонд от общо 2800 лева е осигурен от Министерството на финансите – съорганизатор на празниците. Същата вечер рецитал в читалище „Пенчо Славейков“ ще изнесат поетът Недялко Йорданов и актрисата Ивана Джеджева.

Празничните прояви в четирите дни включват рецитали, младежки дебати и дискусии, литературни четения, откриване на изложби, концерти и театрални спектакли.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

255954076_675551006763952_2153261415072207445_n

Книга прави от нюйоркските гълъби супергерои

Луксозният албум ги превръща в приятел на човека Андрю Гарн е нюйоркчанин по рождение, който …