Начало / Свят / Светът се прекланя пред Рей Бредбъри

Светът се прекланя пред Рей Бредбъри

 „Живей вечно!”, подхвърля един цирков артист на Рей Бредбъри. Годината е 1932 , мястото е Уокиган, Илинойс – родното градче на бъдещия писател.
80 години по-късно един от най-големите автори в сферата на научната фантастика напусна този свят. Той остави класически и революционни книги като „Марсиански хроники”, „451 градуса по Фаренхайт”, „Илюстрираният човек” и много други.

Най-известната му книга – „451 градуса по Фаренхайт”, показва свят, в който пожарникарите горят книги, вместо да се борят с огньове. Не случайно, заглавието отговаря на температурата, при която хартията изгаря. Въпреки че е публикувана още през 1953 г., творбата продължава да е в печат.

Неговият внук – Дани Карапешън, казва: „Ако трябва да направя някакво изявление, ще кажа, че много го обичам и ми липсва. С нетърпение очаквам да чуя всички, които ще разкажат спомените си от него. Той вдъхнови художници, писатели, учители и учени. Остави монументално творчество, което оказа влияние върху литературата, телевизията и театъра, но най-вече в сърцата и умовете на тези, които са го чели”.

Рей Бредбъри е роден през 1920 г. Мести се в Лос Анджелис като тийнейджър. Първото му публикувано произведение е колекцията от разкази „Мрачният карнавал” (1947 г.). Най-известните му творби излизат през 50-те години на миналия век. Има звезда на Алеята на славата в Холивуд. През 1954 г. получава наградата на Националният институт по изкуства и книжнина. Получава Национален медал на изкуствата през 2004 г. Награден е с „Еми” за сценария на телевизионната продукция „Halloween Tree”. Сценарист е и на шоу програмите „Алфред Хичкок представя” и „Зоната на здрача”.

Режисьорът Едгар Райт казва за него: „Нашето въображение ще бъде по-слабо без него”. Авторът на книги за Шерлок Холмс, Марк Гатис, добавя: „Ослепителното му, невероятно въображение винаги ще се помни”. Актьорът от „Властелинът на пръстените”, Илайджа Ууд твърди, че е „израснал с неговите произведения”. Коментар направи и британският телевизионен водещ Джонатан Рос – „Великият Рей Бредбъри напусна тази планета. Когато бях млад, не четях никой друг. Бях голям късметлия да му стисна ръката”.

Президентът на САЩ, Барак Обама, също изказа своята почит към големия писател: „За много американци, новината за смъртта на Рей Бредбъри провокира спомени за неговото творчество, отпечатало се в нашите умове още от ранна възраст. Неговата дарба за разказвач промени нашата култура и разшири нашия свят. Но Рей разбираше, че нашето въображение е инструмент, чрез който да разбираме по-добре, колело на промяната. Той ще продължи да вдъхновява много поколения, а нашите мисли и молитви са с неговото семейство и приятели”.

Последните 50 години от своя живот Бредбъри прекарва в Лос Анджелис. Там живя със своята съпруга, която почина през 2003 г. Наследен е от 4 дъщери. Сърдечен удар, който получи скоро, го прикова в инвалидна количка.

Източници: „Гардиън”, „Индипендънт” и mediabistro.com

Книги от Рей Бредбъри тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …