Начало / Свят / Почина Рей Бредбъри

Почина Рей Бредбъри

На 91 години почина световноизвестният американски писател-класик в научната фантастика Рей Бредбъри. Новината за смъртта на Бредбърти се появи първо в „Туитър“ и бе съобщена малко след това от „Асошиейтед прес“ и „Би Би Си“, които се позовават на потвърждение от дъщерята на Бредбъри – Александра.

„Светът загуби един от най-добрите автори, раждали се някога, и един от най-скъпите за мен хора. Почивай в мир, Рей Бредбъри“, написа внукът на писателя в социалната мрежа Туитъ, отбелязва24chasa.bg.

Дъщерята на писателя е информирала световните агенции само, че баща й е починал във вторник вечерта в Южна Калифорния и не знае повече подробности.
Рей Бредбъри е автор на стотици романи, разкази, пиеси, телевизионни и филмови сценарии в над 70-годишната си кариера. Сред едни от най-известните творби на Бредбъри са романите „451 градуса по Фаренхайт“, „Вино от глухарчета“, „Гробище за лунатици“, „Чувствувам, че идва нещо зло“.  В края на миналата година „451 градуса по Фаренхайт“ беше пуснат и в електронен вариант. Романът-антиутопия е издаден за пръв път през 1953 г. Името на произведението идва от химическото свойство на хартията да се самозапалва при температура 451 градуса по Фаренхайт (232,78 градуса по Целзий). Романът описва тоталитарно общество, което насърчава масовата култура, а книгите са забранени и подлежат на изгаряне. Малката опозиционна група на хората-книги се е заела да спаси духовното богатство, като всеки член научава наизуст някоя книга, за да я направи достъпна за следващите поколения.

Първият му сборник с разкази излиза през 1947 г., но истинска популярност авторът постига при излизането на сборника „Марсиански хроники“ през 1950 г.
Рей Бредбъри е носител на наградите „О’Хенри“, награда „Бенджамин Франклин“, награда на Американската академия, премията „Гандалф“.

Фото: jasonmarchi.com

Свързани заглавия

Рей Бредбъри склони „451 градуса по Фаренхайт” да се дигитализира

„Гранд мастер” Бредбъри навърши 91

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …