Начало / Свят / Гръцко издателство заработи в Истанбул след 50 години

Гръцко издателство заработи в Истанбул след 50 години

Първото гръцко издателство в Истанбул от 50 години насам започна да работи, съобщи британският „Гардиън”. Офисът на издателската къща е в гръцко училище, което е затворено от 1984 г., защото няма достатъчни деца в квартала. Издателската къща „Истос” има седем собственици, сред които гърци и турци. Тя ще издава двуезични книги, засягащи гръцката общност в града.

Харис Ригас – един от основателите на „Истос”, който се мести от Атина в Истанбул преди шест години, казва: „Политическата ситуация в Турция е по-спокойна през последните 10 години. Все повече гръцки интелектуалци идват тук. Гърците тук са вече по-уверени. Но от демографска гледна точка, положението още е зле. Има прекалено малко гърци в Истанбул”.

След преселението през 1923 г., гръцката общност в Истанбул живее зле. Хората са се сблъскали с много дискриминиращи ги закони и кризисни моменти, като този през 1955 г. и Кипърската криза през 1964 г. В момента около 3 000 гърци живеят в този град.

Досега преводите от гръцки на турски са ставали през английски или френски. В „Истос” обаче смятат да променят това, като публикува гръцки книги. „Има все по-голямо желание от страна на турците да учат гръцки. Ние ще подкрепим това”, добавя Ригас.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …