Начало / Свят / Гръцко издателство заработи в Истанбул след 50 години

Гръцко издателство заработи в Истанбул след 50 години

Първото гръцко издателство в Истанбул от 50 години насам започна да работи, съобщи британският „Гардиън”. Офисът на издателската къща е в гръцко училище, което е затворено от 1984 г., защото няма достатъчни деца в квартала. Издателската къща „Истос” има седем собственици, сред които гърци и турци. Тя ще издава двуезични книги, засягащи гръцката общност в града.

Харис Ригас – един от основателите на „Истос”, който се мести от Атина в Истанбул преди шест години, казва: „Политическата ситуация в Турция е по-спокойна през последните 10 години. Все повече гръцки интелектуалци идват тук. Гърците тук са вече по-уверени. Но от демографска гледна точка, положението още е зле. Има прекалено малко гърци в Истанбул”.

След преселението през 1923 г., гръцката общност в Истанбул живее зле. Хората са се сблъскали с много дискриминиращи ги закони и кризисни моменти, като този през 1955 г. и Кипърската криза през 1964 г. В момента около 3 000 гърци живеят в този град.

Досега преводите от гръцки на турски са ставали през английски или френски. В „Истос” обаче смятат да променят това, като публикува гръцки книги. „Има все по-голямо желание от страна на турците да учат гръцки. Ние ще подкрепим това”, добавя Ригас.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …