Начало / България / Ева Рас от Сърбия с голямата награда на „Мелнишки вечери на поезията“

Ева Рас от Сърбия с голямата награда на „Мелнишки вечери на поезията“

Голямата награда на тазгодишния конкурс „Мелнишки вечери на поезията“ заслужи Ева Рас от Сърбия, съобщиха организаторите. Тя й бе присъдена от международно жури с председател Марин Кадиев от България и членове Никола Вуколич от Сърбия и Разме Кумбароски от Македония.

Наградите бяха обявени снощи на церемония в Мелник, където вчера пристигнаха участниците – около 60 творци, 15 от които от чужбина, в поредното издание на международния фестивал на поезията в най-малкия град на България.

Освен носителя на голямата награда с първа награда бе отличен Евгени Велев от София за стихотворението „Кожа на жена“. Награда за стихотворение за Мелник бе присъдена на Магдалена Шумарова от Петрич. Наградата „Горчиво вино“ получи Йорданка Господинова от Кърджали за цикъл стихотворения за виното.

Специалната награда на „Мелнишките вечери на поезията“ за белетристика, която тази година се връчва за първи път, бе присъдена на Георги Балабанов от Генерал Тошево.

Поетичният празник продължи в петък с нощен рецитал на свещи. За днес програмата предвижда моноспектакъл на сръбската писателка и актриса Ева Рас в Кордопуловата къща. Свои нови поетични творби тук ще представят и участниците в конкурса „Горчиво вино“. Поетите ще посетят следобед Зографската къща в село Лиляново в подножието на Пирин. Домакините от семейството-художници Божинови ще покажат изложба на икони, дърворезба, старинни оръжия, мода. Участниците ще видят и изложба на македонски художници. За тях концерт от песнопения на Йоан Кукузел ще изнесе църковният хор „Фенер“.

Представяне на книгите на художника Евгени Велев „Най-дългият таратор“ и Симеон Манчев „Поетичен дневник на един поклонник в Света Гора“, рецитал на поета Румен Леонидов, македонска трапеза и мелнишко вино, концерт на фолклорен състав от с. Лебница допълват програмата на втория ден на фестивала.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …