Начало / България / Първият превод на Ботевата балада „Хаджи Димитър“ на руски език е направен в Алфатар

Първият превод на Ботевата балада „Хаджи Димитър“ на руски език е направен в Алфатар

Първият превод на Ботевата балада „Хаджи Димитър“ на руски език е направен в Алфатар и е публикуван преди сто и две години в Санкт Петербург, съобщи БНР. Доказателство за това е дневникът на участника в Руско-турската война Л.Г. Богаевски, издаден през 1910 година в Санкт Петербург като самостоятелна книга под заглавие „Из давно прошедшего“.

Според силистренски краеведи и публикация в книгата на бившите кореспонденти на БТА и БНР в Силистра Енчо Енчев и Любен Антонов „Любопитна Силистра“ по време на войната Богаевски престоява дълго време в Алфатар. Той съобщава, че местните учители са му предоставили различни български литературни творби, някои от които са били „абсолютно забранени“ от турските власти и се пазели в тайници в домовете на просветените алфатарци. Оригиналният текст на „Хаджи Димитър“ е предоставен на руския офицер от писаря Добри Киряк и учителя Нейко Великов.

Освен баладата в дневника си Богаевски помества още едно стихотворение от неизвестен автор. Доброто качество на превода показва, че е направен още в Алфатар с помощта на местни интелигенти. Руският офицер проявява интерес и към българските народни песни. Оставил е и богато описание за нравите и обичаите в Силистренско от онова време.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …