Начало / Любопитно / „Не можем да мълчим” от Джанкарло Брегантини (анотация)

„Не можем да мълчим” от Джанкарло Брегантини (анотация)

Мафията не е непобедима! Около тази теза се обединяват Сабела, Савиано и Брегантини. Всеки от своята гледна точка. Сабела – като магистрат, успял да осъди повече от 100 мафиотски босове, Савиано – като разследващ журналист, осъден на смърт от Камората. Брегантини – като духовен водач, превърнал се в символ на борбата срещу Ндрангетата.

Следвайки традицията на книги като „Ловец на мафиоти” от Алфонсо Сабела и „Гомор” от Роберто Савиано, „Не можем да мълчим” показва същността на най-потайната и затворена престъпна организация – калабрийската Ндрангета. За нея почти липсва информация, няма филми, нито ярки литературни творби.

Джанкарло Брегантини се е борил с мафията през целия си живот. Отвътре. Той пръв описва безчинствата на членовете й, безпощадните войни между фамилиите, драматичните истории на жертвите от позицията на пряк свидетел. Не отказва да успокои майката, оплакваща убития си син, макар да знае, че тя ще поиска вендета. Не се колебае да разкрие игрите с голямата власт, корупцията и изнудването, видени през неговите очи. А когато силите на реда го съветват да приеме охрана, отговаря с твърдо „не“.

Но Брегантини дава и надежда, като споделя за малките победи на обикновените хора, които не спират да вярват в законността. Той разнищва една конспирация на мълчанието и страха и пише „Не можем да мълчим” като призив към цялото общество да се изправи срещу безчинствата на мафията.

Епископ на хората и между хората, Джанкарло Брегантини (63) се е превърнал в символ на борбата срещу Ндрангетата. От 1978 г. той служи в Южна Италия, през 1994 г.става епископ, но за всички в Калабрия си остава „отче Джанкарло“.

Трябва да вярваме, че ако доброто напредва, мафията отстъпва. Трябва да сеем думи, които да изкоренят омертата, лъжата и страха, за да имаме възможността нещата да бъдат погледнати от друга страна дори и от тези, които не познават друга култура освен тази на мафията. Трябва да се описва какво разказват много наскоро направени книги и филми, които отричат мафиотската култура, перверзните й механизми, игричките на властта, насилието и безскрупулността. И всичките тези неща са само началото, за да можем да се изправим срещу нея. Трябва задължително да се направи една следваща стъпка. Тази крачка е именно вярата в доброто, която ние сме длъжни да сеем” – казва епископ Брегантини при представянето на книгата си в Рим.

„Не можем да мълчим“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …