Начало / Автори / Ерик Уайнър за книгата си „География на блаженството”

Ерик Уайнър за книгата си „География на блаженството”

„География на блаженството: Един мърморко търси най-щастливите места на света” беше трудна книга за писане. Изключва категоризацията. Мисля за книгата като за хумористичен, философски мемоар за пътуване. През годините като кореспондент за Националното обществено радио, отразявах най-различни кризи – природни и причинени от човека. В тази творба исках да покажа другата страна на света – най-благоприятните места.
Използвайки за мои водачи древните и съвременните философи, аз пътувах по най-щастливите места по света исках да видя какво може да научим от тях. Стигам до места като Швейцария – най-високото ниво на скуката, минавам през затрупания с пари Катар, Индия, където западняците задоволяват глада си за гурута, Тайланд, където да не мислиш е част от живота, и стигам до космополитния Лондон.
„География на блаженството” не е типична книга за пътуване. Макар да минавам хиляди километри, аз търся не просто местата, а идеите. Търся отговори на вечните въпроси: Каква е есенцията на добрия живот? Защо на някои места хората са по-щастливи от на други? Как ни оформя средата? Защо авиолиниите не могат да сервират добри ястия?
Дали е книга за самопомощ? Възможно е и така да се каже. Но аз не давам лесни отговори. Давам обаче много за дъвчене.
Място. За това е „География на блаженството”. Как мястото – във всеки един аспект – ни оформя, дефинира. Променете мястото и, вярвам, ще промените живота си.

 

Ерик Уайнър е писател и бивш кореспондент на Националното обществено радио на САЩ (NPR). Той работи в NPR 10 години в централите в Делхи, Йерусалим и Токио. Бил е в над 30 страни и е отразявал от най-различни горещи точки. Завършил е университет в Мериленд. През 2003 г. получава наградата „Рицар на журналистиката”.
Става известен с книгата си „География на блаженството”, публикувана през 2008 г.в САЩ. Тя е мемоари и философски разсжъдения, събирани докато е пътувал из държави като Исландия, Швейцария, Индия, Тайланд, Катар и др. Последната му творба е „Човек търси Господ”, която излезе в края на миналата година.
Живее във Вашингтон със съпругата и дъщеря си. Обича да кара велосипед и да играе тенис. Любимата му храна е суши.

„География на блаженството: Един мърморко търси най-щастливите места на света”  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

468125_384558438323535_2032765979_o

Истории за 3 март и Освобождението

Книги, в които трепти духът на народа По правило миналото е най-големият учител – колкото …