Начало / Читатели / Американският дервиш на Аяд Актар

Американският дервиш на Аяд Актар

Людмила Еленкова

Двусмисленото заглавие и находчивата корица на ”Американски дервиш” намекват за  противоречива книга. Читателят не остава разочарован, макар и връхлетян от нова упойваща доза “модерен суфизъм” , особено трайна  след  “Любов” на Елиф Шафак и нароилите се в нейния полъх  издания.

Това не е притча. То е живот – история  за единайсетгодишно пакистанско  момче в САЩ през 1980г. когато еуфорията на дебата  Джими Картър – Рейгън предопределя   съдбата на поколения мюсюлмански емигранти. Това е драма за цивилизационния избор – на жена, влюбена в евреин; на общност, отвърната от предците си ; на индивидуално съзнание израстващо  в опит да премине всички граници.

Силно автобиографична , въпреки религиозния мотив – светска по своя характер , историята се завърта  и пада в една болезнена реалност , осъзната през призмата на най – възвишените суфистки идеи.
Дебют за Аяд Актар, сценарист и драматург от пакистански произход, повлиян по собствените му думи , от “чувствителността на еврейски писатели “ като Сол Белоу, Филип Рот и Уди Алън. Докато пише , непрекъснато слуша Бетовен.

Неизбежна е алюзията с Халед Хосейни  За разлика от “Ловецът на хвърчила “ обаче , тази книга се чете не със сълзи на очи, а с душа пълна с разум.

”Американски дервиш” тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …