Начало / Читатели / Американският дервиш на Аяд Актар

Американският дервиш на Аяд Актар

Людмила Еленкова

Двусмисленото заглавие и находчивата корица на ”Американски дервиш” намекват за  противоречива книга. Читателят не остава разочарован, макар и връхлетян от нова упойваща доза “модерен суфизъм” , особено трайна  след  “Любов” на Елиф Шафак и нароилите се в нейния полъх  издания.

Това не е притча. То е живот – история  за единайсетгодишно пакистанско  момче в САЩ през 1980г. когато еуфорията на дебата  Джими Картър – Рейгън предопределя   съдбата на поколения мюсюлмански емигранти. Това е драма за цивилизационния избор – на жена, влюбена в евреин; на общност, отвърната от предците си ; на индивидуално съзнание израстващо  в опит да премине всички граници.

Силно автобиографична , въпреки религиозния мотив – светска по своя характер , историята се завърта  и пада в една болезнена реалност , осъзната през призмата на най – възвишените суфистки идеи.
Дебют за Аяд Актар, сценарист и драматург от пакистански произход, повлиян по собствените му думи , от “чувствителността на еврейски писатели “ като Сол Белоу, Филип Рот и Уди Алън. Докато пише , непрекъснато слуша Бетовен.

Неизбежна е алюзията с Халед Хосейни  За разлика от “Ловецът на хвърчила “ обаче , тази книга се чете не със сълзи на очи, а с душа пълна с разум.

”Американски дервиш” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

172165506_1462158197456938_4623569405_n

Обидно малко книги се превеждат на английски

Американците четат рядко преводна литература Англосаксонският книжен пазар е огромен – и това е факт, …