Начало / Свят / Излезе книга за неизвестните герои на САЩ

Излезе книга за неизвестните герои на САЩ

Писателят Пол Мартин събра в книга разкази за живота на обикновени американци, които имат основополагащ за историята на страната си принос. В сайта huffingtonpost.com той представя 10 от тях. „Тайни герои: Обикновени американци, които оформиха нашия свят”е контрапункт на множеството четива за президентите и генералите, които заливат книжния пазар всяка година. Мотивът да направи книгата е, че в учебниците по история учените пренебрегват ключовата роля на обикновените хора, които често правят необикновени неща.

Ето и изборът на Пол Мартин:

1. Американската Жана д’Арк. Краткият живот на Инес Милхоланд Бойсевейн (1886 – 1916) е изпълнен с драма. Тя е пацифистка и идеалистка, спортистка – рекордьор и отлична ученичка в колеж. Става авторитетен адвокат в Ню Йорк и разследва нечовешките условия в затвора „Синг Синг”. Макар да има по-късно животозастрашаваща анемия, тя продължава да се бори за правата на жените. Не го доживява, но има ключова роля жените да получат право на вот през 1920 г.

2. Лекарят на падналите. Хирургът от Гражданската война Джонатан Летърмън въвежда методи във военната медицина, които се използват и днес. Преди него, ранените са стояли и страдали на бойното поле с дни. Той организира първите отряди, които се занимават с това да намират ранените, да им оказват първа помощ и да ги откарват в болници.

3. Победителят от Гетисбърг. Строителният инженер Херман Хоупт, който „можел да строи мостове по-бързо, отколкото бунтовниците могат да ги събарят”. По време на Гражданската война неговата работа става причина за доставянето на провизии и евакуирането на над 15 000 ранени. Той значително допринася за победата на Севера.

4. Пионерът в търговията. Когато предприемачът Кларънс Сондърс отваря своя универсален магазин „Пигли Уигли” в Мемфис, Тенеси през 1916 г., той става пионер в търговията. Той е първият, отворил магазин, който предлага стоки от всякакъв тип. Каквито днес приемаме за даденост.

5. Създателят на мита за Дивия запад. Между 1877 и 1908 г., граничният скаут Джон Уолъс Крауфорд пише поезия и пиеси за самотен герой, който пътува и живее според кода на честта. Това е образ, използван в безкрайно много филми, книги, телевизионни програми и др. Крауфорд, авантюрист по душа, става и театрален актьор.

6. Идеята, от която цъфти съвършенството. През 1885 г., Елиза Сидмор, първата жена, член на Националното географско общество в САЩ, дава идеята за украсяването на Вашингтон с вишневи дървета. Тя ги вижда, когато пътува в Япония. Налага и се да провежда кампания в период от 24 години, когато най-накрая получава подкрепата на първата дама Хелън Тафт. Така посаждането на 3 000 дръвчета в столицата започва.

7. Спасителят на Джордж Вашингтон. Шивачът от Ню Йорк Херкулис Мълиган спасява живота на Джордж Вашингтон два пъти. Освен шивач, той бил патриот и шпионин. Разкрива два пъти планове за атентат от страна на британците срещу Вашингтон и го предупреждава навреме.

8. На крилете на ангела. През 1933 г. авантюристът и пилот Джими Ейнджъл открива най-големия водопад в света във Венецуела. Откритието му става причина и за изследване на този регион от венецуелската джунгла, където са намерени нови животински видове.

9. Янкито, което обедини Канада. През 1881 г. Уилям Ван Хорн поема задача с риск за неговия живот – строеж на железопътна линия, свързваща САЩ и Канада. Той свършва повече от добра работа. Така става причина за утвърждаването и икономическия растеж на Канада.

10. Робът, който стана шпионин. Мери Баузър, робиня, която по-късно получава образование, служи в дома на президента на Конфедералните американски щати  Джеферсън Дейвис. През 1863 и 1864 г., с огромен риск за живота си, тя снабдява Севера с информация за военните планове на Юга. През 1995 г. тя влезе във Военната зала на славата на САЩ.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …