Начало / Свят / Гус Куйер с наградата „Астрид Линдгрен”

Гус Куйер с наградата „Астрид Линдгрен”

Холандският писател Гус Куйер е новият носител на международната литературна награда в памет на писателката Астрид Линдгрен. Мотивите на журита са „непредвзето и с интелектуална острота засяга както проблемите на съвременното общество, така и важни въпроси от живота. … с топлота, тънък хумор и далновидна фантазия Гус Куйер съчетава дълбоката сериозност и острия реализъм“. Името на победителя беше известно още през март, но днес той официално получава наградата на специална церемония в Стокхолм.

Гус Куйер е роден през 1942 г. Първата му книга излиза през 1975 г. Куйер има зад гърба си около тридесет книги адресирани към подрастващите и разказващи за тях. Емблематични в неговото творчество са „Книга за всичко“, „Флориан Кнол“ и серията разкази за малката Полеке.

„Астрид Линдгрен” е световна награда за автори и илюстратори на литература за деца и юноши. Учредена е от шведското правителство през 2002 г. в памет на детската писателка Астрид Линдгрен. Смята се за една от най-престижните литературни награди. Връчва се всяка година. Паричният й еквивалент е 5 милиона шведски крони (550 хил. евро).

Свързани заглавия

Холандски писател взе наградата „Астрид Линдгрен”
184 кандидати за наградата „Астрид Линдгрен”
Шон Тан взе 717 хил. долара с наградата „Астрид Линдгрен”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

goods_434389_sub18

Дневният ред на известните писатели

Часовете им за писане са истински ритуал Авторите на книги са хора, които ценят времето, …