Начало / България / Утре се открива пролетният базар на книгата

Утре се открива пролетният базар на книгата

Утре, 29 май столичният кмет Йорданка  Фандъкова официално открие пролетния базар на книгата в НДК. Церемонията започва в 10 ч.         

Над 80 изложители ще се представят в предстоящото издание на „Пролетния базар на книгата”. Щандовете им ще бъдат разположени на ІІІ етаж на НДК на площ от над 600 кв.м. Събитието се провежда в рамките на „Салона на изкуствата”.

За втора поредна година, по покана на Асоциация „Българска книга” в София ще гостува г-н Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели (ФЕИ). По време на миналогодишното си посещение, г-н Тобин изрази загриженосттта на Федерацията на европейските издатели за нивото на неграмотност у нас. Г-н Тобин заяви,  че са необходими спешни мерки за преодоляване на кризата в българското книгоиздаване. В програмата на Фъргъл Тобин тази година са включени среща със зам.-министъра на образованието г-жа Милена Дамянова по въпроси за насърчаване на четенето като начин за преодоляване на неграмотността сред учениците, участие в международния семинар Arrow Plus (от 10.00 ч. на 30.05. на сцената на културната програма, полуетаж „Изток”), лекция пред студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации (29.05. зала 13 на ФЖМК, 16.00 ч.).

Специален гост на официалното откриване на Пролетния базар на книгата тази година е един от най-четените автори през последните години в България – аржентинският психотерапевт и писател Хорхе Букай.

Само за един ден, специално за откриването на „Пролетния базар на книгата”,  в София ще кацне  Н.Пр. г-жа Вида Огненович – сръбски писател, драматург, режисьор. Вида Огненович е един от най-авторитетните дисиденти в Сърбия от времето на Слободан Милошевич, основател на Демократическата партия и настоящ неин зам.- председател. В момента г-жа Огненович е посланик на Република Сърбия в Дания. В София тя ще представи романа си „Прелюбодейци”.
В дните от 29 май до 3 юни, от 10.00 до 20.00 часа,  столичани и гости на столицата  ще имат шанса да се срещнат с любимите си писатели, да поговорят с издателите за най-новите им заглавия, да станат част от събитията, включени в културната програма.

На щандовете на издателствата предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български писатели – Стефан Цанев, Деян Енев, Теодора Димова, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Милен Русков, Калин Терзийски, Васил Георгиев, Марин Бодаков, Маргарита Петкова, Мирела Иванова,  Адриан Лазаровски, Елена Алексиева, Иво Сиромахов, Ваня Щерева, Радослав Парушев, Емил Йотовски, Стефан Иванов, Евгени Черепов, Людмила Филипова Петър Денчев, Мария Станкова, Виктор Самуилов, Екатерина Йосифова, Стефан Радев, Снежана Живкова, Яница Радева и др.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …