Начало / България / Наталия Геворкян: Моята книга беше насочена към западната аудитория

Наталия Геворкян: Моята книга беше насочена към западната аудитория

„Не мисля, че Ходорковски ще излезе от затвора, докато Путин е на власт“, заяви известната руска журналистика Наталия Геворкян, съавтор на книгата „Ходорковски – автобиографична книга“ на дикусия за свободата на словото и медиите.  

Геворкян обясни, че познава Ходорковски още от времето, преди да бъде затворен, и смята, че той е станал изкупителна жертва на параноята на Владимир Путин, отбеляза mediapool.bg.

Според журналистката животът на бившия олигарх и един от най-богатите хора в Русия преди десет години е  заплашен. Досега срещу Ходорковски имаше два процеса и трети да се проведе, той ще е толкова нелеп, колкото и предишните, смята тя.

„Присъдата му изтича през 2016 г. и тогава пак ще е преди избори. Значи той отново няма да бъде пуснат“, обясни още тя. Според нея самият Ходорковски, който имал много прагматично и точно мислене, си давал сметка, че никога няма да излезе от затвора, а в най-добрия случай това няма да стане, докато Путин е на власт. Но все пак не губел надежда.
„Русия е страната на затворите и след осем години затворниците придобиват необратими изменения в психиката. Ходорковски е вече осем години, но не виждам обаче в мисленето му някакви промени“, отбеляза Наталия Геворкян.

А мотивацията си да напише книга съвместно с Ходорковски тя обясни така: „Отначало не ми се искаше да се захващам, но минаха 10 години от моята книга за Путин и имаше нещо символично да направиш една книга за неговия антагонист“.

Пред БНР в събота Наталия Геворкян поясни още по повод на книгата си: „Честно да си призная, моята книга беше насочена към западната аудитория, защото аз чух и четох толкова глупости за него, че реших, че трябва да я насоча именно към тях. Това не е първата книга за Ходорковски, но тази именно се отличава с това, че той в нея говори сам. А в моите глави, което беше също много важно, говорят всичките акционери на компанията ЮКОС. И затова аз не казвам кое е добре, кое е зле и какво трябва да се прави, просто вие трябва да я прочетете, за да получите една представа за нещата. Именно ще видите как стоят нещата именно от тяхна гледна точка, от тези участници“.

Според журналистката, която бе сред близките приятели на убитата Анна Политковская, Ходорковски е в затвора, за да изкупи греховете на всичките олигарси.
„Същите обвинения можеха да бъдат повдигнати към който и да е друг олигарх. Те обаче бяха обявени спрямо него и само той попадна в затвора. И аз не казвам дали той е виновен, какви са доказателствата, и това ли е вината, която му се вменява. И бих казала, че това е един вид разчистване на сметки с всички олигарси“, продължи пред БНР Геворкян.

„Но Путин направи така, че го извърши единствено с Ходорковски. Защото той беше по-добър от тях. Той изпъкваше измежду тях, той бе най-добрият във всички отношения. Неговата компания беше първа. И имам чувството, че има и доста силна логика в това отношение. Защото през 2003 година Путин все още не се чувстваше толкова стабилно. И той много се страхуваше, много се опасяваше от две неща, които можеха да повлияят на хората и на общественото мнение – медиите и богатите хора, които по това време държаха в ръцете си три четвърти от капиталите на страната и бяха много опасни. И той затова просто отстрани най-силния от тях, воден от логиката, че другите ще дойдат при него, преклонили глави“.

Свързани заглавия
Наталия Геворкян: Путин нападна Ходорковски заради забележка за корупция
Двойният образ на затворника на Путин – Ходорковски
Излезе книга от най-големия враг на Путин

„Ходорковски . Автобиографична книга” тук

Прочетете още

abinash-jothimani-P4qSaBcY-unsplash

Големите писатели и техните страхове

Понякога са ключови за таланта им Обикновен каприз или… направо здравословен проблем – някои факти …