Начало / Критика / Има ли формула за писане на бестселър?

Има ли формула за писане на бестселър?

Има ли формула, която, ако бъде следвана, може да направи всеки писател автор на бестселър? Журналистът и писател Питър Уинклър показва няколко опита на различни личности да изведат точната рецепта, по която да се създаде международно популярно произведение. Текстът е публикуван на huffingtonpost.com.

 

„Професорът по творческо писане и романист Джеймс Хол публикува книга миналия месец, в която анализира едни от най-успешните творби. Неговата книга Hit Lit: Разбиване на кода на най-големите бестселъри от ХХ век” анализира „Кръстникът”, „Челюсти”, „Отнесени от вихъра”, „Шифърът на Леонардо”, „Фирмата” и още книги от този калибър. Макар Хол да признава, че това са книги с различен сюжет, персонажи и тематика, той извежда 12 характеристики, които се повтарят отново и отново и носят успех на книгите в различни поколения.

Сред тези характеристики са „висока интензивност, водеща до бързи и изненадващи резултати”, „решителни действия”, „последователни усложнения в сюжета”, „драматични въпроси, които се задават един след друг”. В книгата си Хол обаче никъде не твърди, че следвайки тенденциите ще станете автор на бестселър.
За разлика от творбата „ Writing the Breakout Novel” (2001 г.) на Доналд Маас, която обещава „Съвет отвътре за да изведете прозата си на по-високо ниво”. Тя обаче няма особен успех. Маас признава: „Могат ли колекции от трикове да ви помогне да създадете класика? Едва ли. Великата книга изисква вдъхновение, герои, по-големи от живота, епични събития, драма и т.н. Просто да е вдъхновяващ материал”.

През 90-те години дърводелецът и желаещ да стане писател Джон Болдуин решава, че ще напише медицински трилър, който да стане бестселър. Той прекарва години, изследвайки жанра, консултирайки се с агенти и писатели, превърнали се в имена в Холивуд. Той откроява 10 стъпки за създаването на хитов трилър:
1. Положителният герой е експерт
2. Злодеят е експерт
3. Свидетели сте на всички злини на лошия
4. Положителният герой има екип от експерти, които му помагат
5. Двама или повече от ключовите герои се влюбват
6. Двама или повече от тях умират
7. Злодеят постига част от първоначалния си замисъл
8. Героят и злодеят оцеляват, за да има продължение
9. Концентрирате се върху личната трагедия от масовата такава
10. Ако изпаднете в затруднение, убийте някого от персонажите

Болдуин пише „Единадесетата чума: Роман на медицинския терор” в екип с Джон Мар. Издателството „ХарпърКолинс” им плаща 2 милиона долара в аванс. Харчи над 200 000 долара за промотиране на творбата. Тя обаче никога не пробива в топ 10 на бестселърите на „Ню Йорк Таймс”. Болдуин поне сбъдва мечтата си – става писател. Автор е на 17 романа.

Има най-различни мнения за това какво се изисква, за да се напише бестселър. Аз обаче най-харесвам начина на мислене на Съмърсет Моъм. Той казва: „Има 3 правила за писането на роман. За съжаление, никой не знае кои са те”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …