Начало / Свят / Гюнтер Грас критикува в стихове европейската политика към Гърция

Гюнтер Грас критикува в стихове европейската политика към Гърция

Германският писател Гюнтер Грас, носител на Нобелова награда за литература за 1999 година, почти два месеца след шумния скандал около антиизраелските му стихове има намерение да публикува във в. „Зюддойче цайтург“ ново произведение, в което подлага на критика европейската политика към изпадналата в тежка икономическа криза Гърция, съобщи ИТАР-ТАСС.

В творбата си, озаглавена „Позорът на Европа“, Грас роптае, че Гърция е изправена „гола на позорния стълб на длъжниците“. Това е „безправна страна, на която упоритите власти все по-силно затягат колана“, пише Грас.

Обръщайки се към събирателния образ на Европа, нобелистът подчертава, че „Старият свят е близо до хаоса“ и се отдалечава от държавата, която някога е била люлка на европейската култура. Според Грас Гърция е обречена на бедност и страда, а еврокомисарите я принуждават да изпие „пълна догоре чаша с отрова“. Творбата свършва с думите, че Европа ще загине бездарно без страната, чийто дух я е създал.

В началото на април в няколко световни издания бяха публикувани стихове на Грас, в които той критикува политиката на Израел към Иран. Стиховете предизвикаха сериозен скандал и възмущение както в Германия, така и извън нея

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …