Начало / България / Ботевите дни във Враца се откриват днес

Ботевите дни във Враца се откриват днес

 „Ботеви дни-2012“ във Враца се откриват официално днес със спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част и изпращане на участниците в 66-ия Национален туристически поход „Козлодуй-Околчица“, съобщиха организаторите.

Възпоменателните чествания, посветени на 136-годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. По традиция дните се откриват с церемония по издигане на националния флаг и запалване на Вечния огън до паметника на поета-революционер на централния площад на Враца. Слово ще произнесе кметът на общината и председател на Ботевския организационен комитет Николай Иванов.

За първи път тази година официалното откриване на „Ботеви дни“ съвпада с тържественото изпращане на участниците от Враца и общината в 66-ия Национален туристически поход „Козлодуй-Околчица“. Повече 100 ученици и деца ще изминат героичния път на Ботевата чета от брега на Дунав до връх „Околчица“ във Врачанския балкан. Кметът Николай Иванов ще връчи походни знамена на двете нови групи – участници в похода от средното училище по изкуствата „Отец Паисий“ и от училището в село Баница. Водосвет за здраве и успех ще отслужи
Траянополският епископ Киприян – викарий на Врачанския митрополит Калиник.

Програмата на „Ботеви дни-2012“ започва с откриването на Общата художествена изложба „Земята на Ботев“ в Регионалния исторически музей. В нея участват 24 художници от страната с 60 творби. Жури с председател Кирил Матеев ще присъди награди в четири категории – живопис, графика, скулптура и приложно изкуство. След откриването на изложбата ще бъде представен юбилейният вестник „Ботев лист“- издание на Ботевския организационен комитет във Враца. Изданието е посветено на както на годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета, така и на 140 години от основаването на Врачанския революционен комитет и на 175 години от рождението на Васил Левски, който организира комитета на врачанските съзаклятници през 1872 година.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …