Начало / България / Ботевите дни във Враца се откриват днес

Ботевите дни във Враца се откриват днес

 „Ботеви дни-2012“ във Враца се откриват официално днес със спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част и изпращане на участниците в 66-ия Национален туристически поход „Козлодуй-Околчица“, съобщиха организаторите.

Възпоменателните чествания, посветени на 136-годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. По традиция дните се откриват с церемония по издигане на националния флаг и запалване на Вечния огън до паметника на поета-революционер на централния площад на Враца. Слово ще произнесе кметът на общината и председател на Ботевския организационен комитет Николай Иванов.

За първи път тази година официалното откриване на „Ботеви дни“ съвпада с тържественото изпращане на участниците от Враца и общината в 66-ия Национален туристически поход „Козлодуй-Околчица“. Повече 100 ученици и деца ще изминат героичния път на Ботевата чета от брега на Дунав до връх „Околчица“ във Врачанския балкан. Кметът Николай Иванов ще връчи походни знамена на двете нови групи – участници в похода от средното училище по изкуствата „Отец Паисий“ и от училището в село Баница. Водосвет за здраве и успех ще отслужи
Траянополският епископ Киприян – викарий на Врачанския митрополит Калиник.

Програмата на „Ботеви дни-2012“ започва с откриването на Общата художествена изложба „Земята на Ботев“ в Регионалния исторически музей. В нея участват 24 художници от страната с 60 творби. Жури с председател Кирил Матеев ще присъди награди в четири категории – живопис, графика, скулптура и приложно изкуство. След откриването на изложбата ще бъде представен юбилейният вестник „Ботев лист“- издание на Ботевския организационен комитет във Враца. Изданието е посветено на както на годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета, така и на 140 години от основаването на Врачанския революционен комитет и на 175 години от рождението на Васил Левски, който организира комитета на врачанските съзаклятници през 1872 година.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …