Начало / Свят / ПД Джеймс: Бих помогнала на мой близък да се самоубие

ПД Джеймс: Бих помогнала на мой близък да се самоубие

91-годишната писателка ПД Джеймс заяви, че би помогнала на свой близък да се самоубие, ако той е в критични здравословно състояние и не може да му се помогне, пише британският „Телеграф”. Криминалната авторка обаче смята, че Обединеното кралство не бива да променя законите си относно асистираното самоубийство. Тя е на мнение, че всеки сам трябва да поема отговорност.

„Ако някой, който обичам, е в непоносима болка и нищо не може да се направи, а човекът иска да си отиде, бих му помогнала. Въпреки това не смятам, че моята страна трябва да променя законите си спрямо убийството, за да ми помага. Ако нямаш куража сам да поемеш отговорността…”, казва писателката.
По-рано тази година, британският парламент обсъжда законите около това да помогнеш на свой близък да сложи край на живота си, ако е тежко болен, за първи път от почти 40 години. Архиепископът на Кентърбъри обаче твърди, че даването на болните правото да умрат ще постави много уязвими пациенти и доктори под заплаха. Известният писател Тери Пратчет също застъпва тезата за свобода на избора.
ПД Джеймс е криминална писателка, родена през 1920 г. Нейната кариера започва преди почти 50 години. Известна е с поредицата за поетичния детектив Адам Далглийш. Последната й хитова книга е „Смъртта идва в Пембърли” (2011 г.), която е продължение на класиката „Гордост и предразсъдъци” от Джейн Остин.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

119861080_4813861152021280_8683820247403077316_o

Великолепни фотографии завладяха американските читатели

Бестселър, в който липсват Тръмп и COVID‑19, предлага Брандън Стантън Humans ни разхожда по целия …