Начало / Автори / 118 години от рождението на Дашиъл Хамет

118 години от рождението на Дашиъл Хамет

Днес, 27 май, се навършват 118 години от рождението на писателя Дашиъл Хамет.

Хамет е смятан за един от най-бележитите криминални автори. Автор е на класики в този жанр като „Малтийският сокол”, „Алена жътва” и др. Освен автор, Хамет е бил още сценарист и политически активист.

„Ню Йорк Таймс” пише за него, че е „признат от всички за един от най-добрите писатели на мистерии за всички времена”. По „Малтийският сокол” е направен и бележит филм, в който ролята на култовия детектив Сам Спейд изпълнява Хъмфри Богарт.

Самюъл Дашиъл Хамет е роден в Мериленд, САЩ, през 1894 г. Напуска училище когато е на 13, работи на няколко места, преди да се установи в националната детективска агенция „Пинкъртън”. Там работи от 1915 до 1922 г., когато заминава да служи в Първата световна война. Там обаче почти не се сръжава, а е главно пациент, защото хваща различни болести, включително туберкулоза. Запознава се със медицинската сестра Джозефин Долан, за която по-късно се жени и имат две дъщери.

Прозата му се отличава с реализъм и автентичност. „Всичките ми персонажи са базирани на хора, които съм познавал лично или съм знаел за тях”, казва веднъж Хамет. Едно от най-големите имена в криминалната литература, Реймънд Чандлър, казва за него: „Хамет беше ас. Икономичен, скромен и корав. Той направи неща, на които са способни само най-добрите автори, и то няколко пъти. Написа сцени непознати досега”.

Дашиъл Хамет умира през 1961 г. от рак на белия дроб в болница в Ню Йорк. Причина са неговите остатъчни симптоми от туберкулоза, влошени заради злоупотреба с алкохол и особено с тютюнопушене.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

manga-one-piece_43

Най-дългата книга на света се разпродаде за броени дни

Лимитираното издание намери купувачи въпреки обема си Комиксът One Piece наброява общо 21 450 стр. По …