Начало / Свят / Дневниците на кралица Виктория са достъпни онлайн

Дневниците на кралица Виктория са достъпни онлайн

Дневниците на кралица Виктория вече са достъпни онлайн, съобщи „Гардиън”. Нещо повече – това е факт, след одобрението на Елизабет II – нейната пра-правнучка. Те се простират  на впечатляващите 43 000 страници. „Изглежда подходящо, че предмета на първото голямо публикуване от кралските архиви, е кралица Виктория, която е първият монарх, отпразнувал диамантен юбилей”, пише английската кралица.

Пускането на дневниците на една от най-забележителните владетелки онлайн е част от осем месечен проект, свързан с отбелязването на диамантения юбилей (60 г. управление – бел. ред.) от страна на Елизабет II.
Дневниците проследяват срещите на Виктория с премиери, раждането на нейните деца, както и лични емоции и чувства, като например голямата любов, която е изпитвала към съпруга си Албърт. „Не съм била в състояние да пиша в дневника си, след като моят любим ни напусна и с какво разбито сърце посрещам новата година”, пише тя след неговата смърт.
Дневниците започват през 1832 г. Тогава тя е на 13. „Тази книга мама ми я даде и мога да пиша дневник за моето пътуване до Уелс в нея”, пише Виктория. Те продължават до 1901 г., едва 10 дни преди нейната смърт. Завършват с: „Прекарах нощта добре, след закуската съм още по-добре. Разходих се за час в два и половина. Беше мъгливо, но въздуха беше хубав”.
В страниците често се срещат впечатления от битки и конфликти. Диамантеният юбилей е отбелязан с огромно задоволство от нейна страна, като „ден, който няма да бъде забравен”. Кралица Виктория пише още, че е възхитена от нововъведенията.

Дневниците на кралица Виктория тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …

Един коментар

  1. Много добре, че най- на края Дневниците на кралица Виктория ще са достъпни онлайн.В тях има впечатления от битки и конфликти.