Начало / България / Изложбата „Посланието на Св. Св. Кирил и Методий към съвременна Европа“ е открита в Страсбург

Изложбата „Посланието на Св. Св. Кирил и Методий към съвременна Европа“ е открита в Страсбург

В Европейския парламент в Страсбург беше открита изложбата „Посланието на Св. Св. Кирил и Методий към съвременна Европа“, посветена на предстоящия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, съобщиха организаторите.

На събитието присъстваха зам.-председателят на ЕП Джани Питела и евродепутати. В своето слово проф. Аксиния Джурова от БАН отбеляза, че създадената във Велики Преслав втора славянска азбука – кирилицата, се превръща в общославянско писмо, чрез което българите и славяните се приобщават към голямото семейство на християнските народи. Проф. Джурова сравни мащаба на това събитие с приемането на България в ЕС.

По нейните думи появата през IX в. на кирилицата води до обособяването на нов литургичен език, както и до това, че Европа днес е континент от много държави, но с три основни азбуки – латинската, гръцката и кирилицата. Тя допълни, че общата основа на градежа на нашия континент е многообразието, стъпило върху гръцко-римската античност, християнската култура и трите основни азбуки, чрез които това наследство носи своята памет.

В изложбата е представено Асеманиевото глаголическо евангелие, в което се съдържат сведения за отбелязването на паметта на Светите братя Кирил и Методий, създатели на глаголицата. Посетителите имат възможност да видят също ръкописи на глаголица и кирилица от X-XI до XVIII век, подбрани от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 септември – 24 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Четвърто крило от Ребека Ярос 3. Тътени. …