Начало / България / Изложбата „Посланието на Св. Св. Кирил и Методий към съвременна Европа“ е открита в Страсбург

Изложбата „Посланието на Св. Св. Кирил и Методий към съвременна Европа“ е открита в Страсбург

В Европейския парламент в Страсбург беше открита изложбата „Посланието на Св. Св. Кирил и Методий към съвременна Европа“, посветена на предстоящия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, съобщиха организаторите.

На събитието присъстваха зам.-председателят на ЕП Джани Питела и евродепутати. В своето слово проф. Аксиния Джурова от БАН отбеляза, че създадената във Велики Преслав втора славянска азбука – кирилицата, се превръща в общославянско писмо, чрез което българите и славяните се приобщават към голямото семейство на християнските народи. Проф. Джурова сравни мащаба на това събитие с приемането на България в ЕС.

По нейните думи появата през IX в. на кирилицата води до обособяването на нов литургичен език, както и до това, че Европа днес е континент от много държави, но с три основни азбуки – латинската, гръцката и кирилицата. Тя допълни, че общата основа на градежа на нашия континент е многообразието, стъпило върху гръцко-римската античност, християнската култура и трите основни азбуки, чрез които това наследство носи своята памет.

В изложбата е представено Асеманиевото глаголическо евангелие, в което се съдържат сведения за отбелязването на паметта на Светите братя Кирил и Методий, създатели на глаголицата. Посетителите имат възможност да видят също ръкописи на глаголица и кирилица от X-XI до XVIII век, подбрани от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9780593153895

Класация „Ню Йорк Таймс“ (7 август – 15 август)

Престижната американска класация минава под знака на изобразителното изкуство и алтернативната музика. Струва си да …