Начало / България / Любомир Николов, Калин Терзийски и Радослав Парушев са номинирани за наградата „Хеликон”

Любомир Николов, Калин Терзийски и Радослав Парушев са номинирани за наградата „Хеликон”

Дълго и оспорвано протекоха дебатите на журито на наградата за нова българска художествена проза „Хеликон”. Кристин Димитрова, Калин Донков, Андрей Захариев, Йордан Ефтимов и Юри Лазаров (председател) определиха носителите на пролетните номинации: „Очи на сляп, език на болен” на Любомир Николов („Жанет 45”), „Ной дава последни указания на животните” на Калин Терзийски („Сиела”) и „Смъртта не е за всеки” на Радослав Парушев („Сиела”).

Повече от 30 белетристични творби бяха обсъдени в навечерието на 24 май и – за разлика от зимните три номинирани романа – през пролетта надделяха три сборника с разкази.

Другите книги, които бяха споменати и обсъждани за номиниране от журито бяха „Израстък” на Иво Беров („Кито”), „Очила” на Иво Сиромахов („Сиела”), „Еротични спомени” на Златко Ангелов („Сиела”). Практика на журито в последните години е тези книги да бъдат включени в обсъжданията при следващите номинации.

Връчването на номинациите – дипломи и знак на наградата „Хеликон” – ще се състои на 30 май 2012, сряда, от 18.00 часа в столичната книжарницата „Хеликон-България” ( гранд-хотел „България” на улица „Цар Освободител” № 4).

Свързани заглавия
Елена Алексиева, Георги Господинов и Владимир Сунгарски са номинирани за наградата „Хеликон”

Всичко за наградата „Хеликон“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …