Начало / Свят / Излезе книга за преследването на Осама бин Ладен

Излезе книга за преследването на Осама бин Ладен

Излезе книга, описваща преследването на Осама бин Ладен от ЦРУ, съобщи британският „Телеграф”. „Преследване: От 9/11 до Абботабад – 10 годишното търсене на Осама бин Ладен” от Питър Берген разказва възможно най-подробно стъпките на американските служби от разузнаването в търсенето на основателя на терористичната групировка „Ал Кайда”.

Берген познавал лично Бин Ладен. Той го интервюира за „CNN” през 1997 г., година преди Осама да обяви война на САЩ. В последствие авторът се специализира и публикува, с тази, вече 3 книги за него. Берген описва как в последните си дни Осама бин Ладен далеч не е бил кръвожаден маниак, а педантичен шеф. Той е преглеждал постоянно биографии, отчети и статистики на своята организация.

След атентатите на 9/11 Джордж Буш заявява, че иска терористичния лидер „жив или мъртъв”. Години наред обаче ЦРУ си играе на „Къде е Уоли”, без да знае какво точно да прави. Най-различни учени, сред които геолози, орнитолози и ботаници изследват всичко, свързано с Бин Ладен. През 2005  г. ЦРУ изглежда се приближава до целта, но в усилията да се добере и до други „много ценни цели”, изпуска дирята.

Пробивът идва през 2010 г. Разузнавателна агенция им предоставя истинската самоличност на куриера Абу Ахмед ал-Кувейти. Става ясно, че в Абботабад, Пакистан, е крит някой, наричан с кодово име „the Pacer”. Тогава президентът Барак Обама дава зелена светлина на действие на тюлените от Отряд 6. Това е един от най-рискованите ходове за военно нахлуване в страна, с която САЩ е в мирни отношения.

Миналият април е извършена перфектна операция от специалните части на САЩ, които премахват Осама бин Ладен. В творбата се твърди, че последните думи на терориста са били „Не включвай осветлението”.

Големият въпрос е: Знаели ли са пакистанците, че Осама бин Ладен живее под носа им? Американските служби от разузнаването имат още доста работа. Ако в Пакистан са били наясно обаче, двете страни трябва да изгладят отношенията си по някакъв начин препоръчва Берген.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …