Начало / Свят / Излезе книга за преследването на Осама бин Ладен

Излезе книга за преследването на Осама бин Ладен

Излезе книга, описваща преследването на Осама бин Ладен от ЦРУ, съобщи британският „Телеграф”. „Преследване: От 9/11 до Абботабад – 10 годишното търсене на Осама бин Ладен” от Питър Берген разказва възможно най-подробно стъпките на американските служби от разузнаването в търсенето на основателя на терористичната групировка „Ал Кайда”.

Берген познавал лично Бин Ладен. Той го интервюира за „CNN” през 1997 г., година преди Осама да обяви война на САЩ. В последствие авторът се специализира и публикува, с тази, вече 3 книги за него. Берген описва как в последните си дни Осама бин Ладен далеч не е бил кръвожаден маниак, а педантичен шеф. Той е преглеждал постоянно биографии, отчети и статистики на своята организация.

След атентатите на 9/11 Джордж Буш заявява, че иска терористичния лидер „жив или мъртъв”. Години наред обаче ЦРУ си играе на „Къде е Уоли”, без да знае какво точно да прави. Най-различни учени, сред които геолози, орнитолози и ботаници изследват всичко, свързано с Бин Ладен. През 2005  г. ЦРУ изглежда се приближава до целта, но в усилията да се добере и до други „много ценни цели”, изпуска дирята.

Пробивът идва през 2010 г. Разузнавателна агенция им предоставя истинската самоличност на куриера Абу Ахмед ал-Кувейти. Става ясно, че в Абботабад, Пакистан, е крит някой, наричан с кодово име „the Pacer”. Тогава президентът Барак Обама дава зелена светлина на действие на тюлените от Отряд 6. Това е един от най-рискованите ходове за военно нахлуване в страна, с която САЩ е в мирни отношения.

Миналият април е извършена перфектна операция от специалните части на САЩ, които премахват Осама бин Ладен. В творбата се твърди, че последните думи на терориста са били „Не включвай осветлението”.

Големият въпрос е: Знаели ли са пакистанците, че Осама бин Ладен живее под носа им? Американските служби от разузнаването имат още доста работа. Ако в Пакистан са били наясно обаче, двете страни трябва да изгладят отношенията си по някакъв начин препоръчва Берген.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …