Начало / Автори / Днес е рожденият ден на Артър Конан Дойл

Днес е рожденият ден на Артър Конан Дойл

През 1859 г. на днешния ден, 22 май, в семейство на ирландци се ражда Артър Конан Дойл – създателят на легендарния детектив Шерлок Холмс. Като студент по медицина в университета в Единбург Дойл започва да пише кратки разкази. Първият е публикуван в местния вестник, когато е едва на 20 г.

Бил е корабен лекар, а през 1885 г. защитава докторска дисертация.

Частната му лекарска практика тръгнала трудно и в свободното време, докато чакал някой да почука на вратата на кабинета му просто пишел. Така се появил и първият разказ „Етюд в алено” с герой Шерлок Холмс.

През 1890 г. Конан Дойл учи офталмология във Виена и на следващата година се преместил в Лондон, за да започне практика по специалността, но отново без успех
Решил да пише исторически разкази и затова убива Холмс в „Последният проблем”. Популярността на героя и широкия читателски отзвук принудили писателя да се върне отново към детектива.

През 1901 г. публикувал  „Баскервилското куче” и в последствие още 56 кратки разкази, събрани в четири книги.
Памфлетът „Войната в Южна Африка- причина и ръководство”, с който оправдава ролята на Великобритания в южноафриканската война, както и активната му гражданската активност му носи титлата сър. „Изгубеният свят” пише през 1912 г.

Известен е и като страстен привърженик на справедливостта и лично разследвал два приключени случая, които довел до оправдаване на обвиняемите.

Има два брака и пет деца.След смъртта на много негови близки (първата му съпруга и сина му Артър),  Дойл изпада в депресия и се обръща към спиритуализма, за да търси доказателства за задгробен живот. Това води и до разрив с приятеля му Хауърд Худини, който не успява да го убеди, че както при неговите изпълнения, така и медиумите използват трикове.
Дойл умира на 7 юли 1930 г. с притисната ръка към сърцето си в къщата му в Кроубъроу. Последните думи  „ти си прекрасна” са отправени към съпругата му.

Днес героят му Шерлок Холмс е запазена марка, която носи огромни печалби. Книгите и филмите за легендарния детектив  продължават да имат успех. „Домът на коприната” от Антъни Хоровиц е последната книга за приключенията на Холмс.

Книги от Конан Дойл тук

„Домът на коприната. Новият роман за Шерлок Холмс“ тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …