Начало / Автори / Днес е рожденият ден на Артър Конан Дойл

Днес е рожденият ден на Артър Конан Дойл

През 1859 г. на днешния ден, 22 май, в семейство на ирландци се ражда Артър Конан Дойл – създателят на легендарния детектив Шерлок Холмс. Като студент по медицина в университета в Единбург Дойл започва да пише кратки разкази. Първият е публикуван в местния вестник, когато е едва на 20 г.

Бил е корабен лекар, а през 1885 г. защитава докторска дисертация.

Частната му лекарска практика тръгнала трудно и в свободното време, докато чакал някой да почука на вратата на кабинета му просто пишел. Така се появил и първият разказ „Етюд в алено” с герой Шерлок Холмс.

През 1890 г. Конан Дойл учи офталмология във Виена и на следващата година се преместил в Лондон, за да започне практика по специалността, но отново без успех
Решил да пише исторически разкази и затова убива Холмс в „Последният проблем”. Популярността на героя и широкия читателски отзвук принудили писателя да се върне отново към детектива.

През 1901 г. публикувал  „Баскервилското куче” и в последствие още 56 кратки разкази, събрани в четири книги.
Памфлетът „Войната в Южна Африка- причина и ръководство”, с който оправдава ролята на Великобритания в южноафриканската война, както и активната му гражданската активност му носи титлата сър. „Изгубеният свят” пише през 1912 г.

Известен е и като страстен привърженик на справедливостта и лично разследвал два приключени случая, които довел до оправдаване на обвиняемите.

Има два брака и пет деца.След смъртта на много негови близки (първата му съпруга и сина му Артър),  Дойл изпада в депресия и се обръща към спиритуализма, за да търси доказателства за задгробен живот. Това води и до разрив с приятеля му Хауърд Худини, който не успява да го убеди, че както при неговите изпълнения, така и медиумите използват трикове.
Дойл умира на 7 юли 1930 г. с притисната ръка към сърцето си в къщата му в Кроубъроу. Последните думи  „ти си прекрасна” са отправени към съпругата му.

Днес героят му Шерлок Холмс е запазена марка, която носи огромни печалби. Книгите и филмите за легендарния детектив  продължават да имат успех. „Домът на коприната” от Антъни Хоровиц е последната книга за приключенията на Холмс.

Книги от Конан Дойл тук

„Домът на коприната. Новият роман за Шерлок Холмс“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …