Начало / България / Оля Стоянова и Иван Димитров си поделиха наградата „Наум Шопов“

Оля Стоянова и Иван Димитров си поделиха наградата „Наум Шопов“

Двама млади автори – Оля Стоянова и Иван Димитров, си поделиха наградата „Наум Шопов“ в първото издание на националния конкурс за написване на пиеса на абсурда за 2012 г. , съобщи Стоянова. Имената на победителите бяха обявени на церемония в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград, който е инициатор за конкурса.

Присъстващите почетоха паметта на бележития български актьор Наум Шопов, на чието име е наградата. Той беше почетен член на журито на конкурса и до последния момент от живота си бе между най-ревностните поддръжници на новаторската идея, припомни директорът на благоевградския театър Николай Кимчев.

Първото издание на националния конкурс за българска пиеса на абсурда, според членовете на журито Лилия Абаджиева, Бойко Василев и Румен Леонидов, е счупило всички рекорди по участие на автори и е надминал техните очаквания не само по броя на участниците. За наградата са се конкурирали авторите на 75 пиеси, сред които и известни, авторитетни имена.

Отличените пиеси – „Малки ритуали за сбогуване“ на Оля Стоянова и „Извънземното“ на Иван Димитров, според статута на конкурса ще бъдат поставени на благоевградска сцена. Авторите освен почетния плакет на победители в първото издание си поделят и наградата от 3000 лева. Румен Леонидов съобщи, че още няколко произведения, които са впечатлили журито, ще бъдат публикувани в отделна книга.

Бойко Василев каза, че мечтае младите хора, които пишат, както и останалите млади творци, да имат публика – от българи за българи. Според него младите автори някак инстинктивно се впиват в темите, които вълнуват всички, и даде пример с отличените пиеси.

Лилия Абаджиева отбеляза, че българският театър, българската духовност въобще е в ситуация на изпитание. Тя поздрави благоевградския театър и неговия драматург Елин Рахнев, обявили конкурса, затова, че точно в този момент имат съзнанието, че българският театър без българска драматургия не могат да съществуват, че не може да има национален театър без национална драматургия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

reading-4134154_1920

Стоплящи истории за дългите предколедни вечери

Вдъхват спокойствие и удвояват уюта Романтичните романи сами по себе си будят противоречиви реакции, пък …