Начало / България / Първият добруджански препис на Паисиевата история ще бъде показан в Добрич

Първият добруджански препис на Паисиевата история ще бъде показан в Добрич

Първият добруджански препис на „История славянобългарска“, направен преди 170 години, ще бъде показан в документалната изложба „На ползу роду болгарскому“, която се открива днес, 18 май в Добрич, съобщиха от Регионалния исторически музей. Реликвата идва от Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий“, където се съхранява.

Историческото четиво е известно като Башкьойския препис по името на някогашното българско село Башкьой, Тулчанско, където е създаден, поясни Надежда Иванова, изпълняваща длъжността директор на музея. Историята е преписана през 1842 година от ръката на отец Георги, за когото историческите данни свидетелстват, че е потомък на руски казаци, преселили се в добруджанските земи в началото на ХVІІІ век, допълниха от музея.

Добруджанският препис се отличава с по-голям формат от обичайните малки книжки, съхранили родолюбивото слово на Отец Паисий. В преписа почти липсва характерната калиграфска украса. Очаква се директорът на националната библиотека професор Боряна Христова на тържество на 21 май в Добрич, посветено на първоапостолите Кирил и Методий, да разкаже повече за Башкьойския препис, информираха от музея.

В изложбата ще бъдат представени и повече от 200 експоната от епохата на Възраждането, съхранявани в музея – евангелия със сребърен обков, църковна книжнина, екземпляр от първото печатно издание на „История славянобългарска“, „Рибният буквар“, книги с приписки, школски звънец, цървули на първолаче.

Фото: theeuropeanlibrary.org

Прочетете още

Cover-Pyrviyat-den-ot-ostatyka-ot-jivota-mi

Около света за 80 мъже (без да броим съпрузите)

Юлия ПЕТКОВА Изобщо не става дума за разюздана книга, ознаменуваща поредната сексуална революция. „Около света …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *