Начало / Свят / Сблъсък на писателите и „Анонимните” в Германия

Сблъсък на писателите и „Анонимните” в Германия

Писателите в Германия излязоха с призив в защита на авторското право по инициатива на литературния агент от Берлин Матиас Ландвер, съобщи wordpress.com. Кампанията „Ние сме притежателите на авторски права” е подкрепена от около 6000 души, които в открито писмо протестират срещу кражбата на интелектуална собственост. Това се случва във време, когато германската пиратска партия печели все повече места в управлението на федералната република. Преди няколко дни тя влезе и в местния парламент на най-голямата немска провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Авторите наричат „варварство” свободното теглене в интернет със своеобразна фотосесия. Част от тях са снимани като трупове в моргата, а над тях заплашително размахва нож хакер от групата „Анонимните”.

В отговор „Анонимните” публикуваха в интернет личните данни на всички известни писатели, подписали апела за защита на интелектуалната собственост – имена, домашни адреси, телефони, факсове и и-мейли.

Матиас Ландвер обяви, че тези действия са заплаха и принуда спрямо авторското, което, по думите му, е „едно от най-големите исторически завоевания на гражданските свободи в борбата с феодалната зависимост”. Според него интернет заплашва това завоевание.

Подписалите отвореното писмо смятат, че потребителите в мрежата са свикнали да получават всичко безплатно, а големите интернет компании отказват да поемат отговорността за незаконния обмен на авторски произведения. Според тях вина имат и политиците, които не затягат законодателството в тази област, а го смекчават.
Противниците на платения достъп пък възразяват, че целта на авторите е да наложат цензура.

Свързани заглавия
Марина Вайсбанд от Пиратската партия: Е-книгите трябва да са достъпни безплатно
Паулу Коелю: Добрата идея няма нужда от защита

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …