Начало / България / Поетите Деньо Денев и Стефан Радев са отличени с наградата „Дамян Дамянов“

Поетите Деньо Денев и Стефан Радев са отличени с наградата „Дамян Дамянов“

С наградата „Дамян Дамянов“ на община Сливен за поезия за 2012 година са отличени Стефан Радев – в раздела за дебют, за книгата му „Бутилка, чаша и радио“, и Деньо Денев – за стихосбирката му „Почеркът на вятъра“, съобщиха организаторите.

Назначената от кмета на общината седемчленна комисия с председател Иван Гранитски е разгледала постъпилите общо 27 книги на автори от различни възрасти. Член на журито е и поетесата Надежда Захариева – съпруга на Дамян Дамянов.

Връчването на наградите ще стане тази вечер на церемония в зала „Зора“, където ще бъде изнесен музикално-поетичният спектакъл „Ще има връщане“ по едноименната книга на Дамян Дамянов за родния му Сливен, с участието на пианиста Росалин Наков и актьора Симеон Владов.

Организатори на Националния конкурс за поезия на името на Дамян Дамянов са община Сливен, в партньорство с издателска къща „Жажда“. По статут, утвърден от общинския съвет, конкурсът се организира през година в навечерието на 24 май и в него могат да участват автори от цялата страна, издали стихосбирки до 1 март на текущата година. Досегашни носители на наградата са Валери Станков, Тенко Тенев, Елена Алекова, Елица Мавродинова и Даниела Йорданова.

 

Фото: tsaninka.blogspot.com

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …