Начало / Свят / 50 години от написването на „Портокал с часовников механизъм”

50 години от написването на „Портокал с часовников механизъм”

Преди 50 години на днешния ден излиза от печат романът на Антъни Бърджис „Портокал с часовников механизъм”, припомня „Гардиън”.

От редакцията отбелязват, че когато стане дума за тази вече класическа творба, повечето от нас си спомнят филма на Стенли Кубрик, а не литературното произведение. Кубрик набляга повече върху насилието като основен акцент в сюжета и така му се изплъзват някои от алегориите на Бърджис. Писателят полага и други пластове освен чисто криминалната история – между редовете изпъкват силна критика срещу контрола на държавата върху индивида, мотивът за кукловода и марионетките, анархистичният бунт на главния герой.

Тези идеи вероятно ще бъдат сред дискутираните на мултидисциплинарната конференция, която фондация „Антъни Бърджис” организира следващия месец, за да отбележи годишнината на книгата.

Бърджис е роден в Манчестър през 1917 г. Участва във Втората световна война, след края й работи като учител и като служител в министерството на образованието. Оттам е командирован на остров Борнео, където пише първите си романи, известни като „Малайска трилогия“. Автор е на около 50 романа – философски, фантастика,  трилъри. Умира през 1993 г. в Лондон.

Свързани заглавия
Най-опасните книги
Антъни Бърджес написал опера за болшевика Троцки
Готов е нов мюзикъл по романа „Портокал с часовников механизъм”
Открити са неизвестни творби на Антъни Бърджес

„Портокал с часовников механизъм” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

B9713959735Z.1_20171128143145_000GKIA73STF.2-0

Шарл Бодлер е лошото момче на френската поезия

Творецът е роден преди 200 години Появява се на света през един априлски ден на …