Начало / Автори / 150 години от рождението на Артур Шницлер

150 години от рождението на Артур Шницлер

Преди век и половина на 15 май е роден австрийският писател и драматург, един от най-значимите представители на Виенския сецесион (Wiener Moderne) Артур Шницлер.

Понятието Wiener Moderne описва културния кипеж в австрийската столица между 1890 и 1910 г. – време на прелом в изкуството, техниката и обществото. Тогава процъфтяват стилове, които се разграничават от натурализма и историзма, ражда се концепцията „изкуство за изкуството”. Шницлер е сред най-значимите представители на тази философия в литературата.

Първите си драматургични опити авторът прави още като ученик и въпреки че е дипломиран лекар и през целия си живот работи като психиатър, през цялото време пише пиеси, разкази и романи. Той е и сред най-педантичните автори на дневници – от 17-ия си рожден ден до два дни преди смъртта си.

Сред главните му герои е самата Виена. Стефан Цвайг я нарича „неговия град“: „Този свят наистина би бил завинаги изгубен, ако един човек – Артур Шницлер – не го беше запазил за нас във всичките му форми и образи, с неговия дух и чувство… Всичко, което е било Виена на границата между двете столетия, всичко, което е било Австрия до рухването на империята, един ден ще може да бъде разбрано правилно само чрез Артур Шницлер.“

Наследството на починалия през 1931 г. писател е над 40 000 страници. По времето на хитлеризма архивът му е спасен от университета в Кембридж и чрез дипломатически постъпки е пренесено там, за да бъде съхранено. Всичко написано от Шницлер е качено на микрофилми, а няколко изследователски центъра – в САЩ, Великобритания и Германия се занимават с изучаването му.

Книги от Артур Шницлер тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

AAAABQU8LfvflLbWoWwznrf2GXx6lAdu0AcKYU49aiTtcoQnQZMCsLhqaDiWF2ttWYqDhtScSso3QEnm9sAaw-KomUcwVbHy

„Нетфликс” превърна в мания исторически романс

„Херцогът и аз” стана най-продавана за броени дни Книгата излиза още през 2000-а и е …