Начало / България / Институтът за български език празнува 70-годишен юбилей на 15 май

Институтът за български език празнува 70-годишен юбилей на 15 май

Институтът за български език (ИБЕ) „Проф. Любомир Андрейчин” празнува своята 70-годишнина на 15 май, съобщиха от института. Годишнината ще бъде отбелязана в Централната сграда на БАН, ул. „15 ноември” № 1. От 13,30 ч в Големия салон ще започне тържествената юбилейна сесия с поздравления и награждаване. Ще бъдат връчени: Голямата награда на ИБЕ за наука „Проф. Л. Андрейчин” – диплом и парична награда, която се присъжда на всеки две години на празника на ИБЕ; Награда за книга на годината – диплом и парична награда; Награда за млад учен „Проф. Л. Андрейчин” – диплом и парична награда.

Със Сребърни значки ще бъдат удостоени директорката на гимназията „Св. св. Кирил и Методий” в Цариброд Снежана Симеонова и на Мария Пинти, директор на Городненското училище в Болградски район, Одеска област, Украйна – за принос за запазването и съхраняването на българския език и за дългогодишната си дейност сред българите в чужбина. Със Златни значки ще бъдат удостоени бивши и настоящи сътрудници на института с особени заслуги към развитието на българското езикознание, българистиката в чужбина и Института за български език.
В научната сесия ще участват известни чуждестранни българисти от Полша, Русия, Германия и Норвегия.

В изложбеното пространство на Централната сграда ще може да се видят представителните издания и най-новата продукция на Института за български език в експозицията със заглавие „70 години Институт за български език „Проф. Л. Андрейчин”.
––––––––
Проф. Любомир Димитров Андрейчин (1910-1975) е български езиковед и публицист, един от най-големите изследователи на българския език. Основоположник е на съвременната българска описателна граматика, занимава се основно с въпросите на българския книжовен език и стилистиката на съвременния българския език, ревностно отстоявайки употребата на правилните форми в писмената и говорната реч.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

misli-kato-monah-obichay-uma-si-v-pokoy-i-tseleustremenost-vseki-den-30

“Мисли като монах” и обучавай ума си в покой

Скъпи почитатели на книгите за самоусъвършенстване, моля запознайте с чаровния Джей Шети Той е тук, …