Начало / Свят / Руски писатели измислиха как да протестират срещу Путин

Руски писатели измислиха как да протестират срещу Путин

Руски писатели от опозицията призоваха към оригинална демонстрация срещу Владимир Путин в неделя, като поканиха желаещите да се включат на разходка в Москва между паметниците на две от големите имена в руската литература – Александър Пушкин и Александър Грибоедов, предаде Франс прес.

„Тъй като вече изглежда е забранено човек да се разхожда по булевардите и из парковете на Москва, група отчаяни граждани, съставена главно от писатели, реши да се поразходи между паметника на Пушкин и този на Грибоедов“, писа в блога си писателят Борис Акунин, автор на криминални романи.

Откакто полицията грубо смаза опозиционна демонстрация на 6 май, стотици опоненти на президента Владимир Путин организират всекидневно събирания на различни места в столицата – в центъра, по булеварди или в паркове. Те не носят табели, не скандират лозунги и единствено се разхождат или разговарят на малки групи. Това не спира полицията да ги разгонва грубо. От неделя стотици участници в такива събирания бяха задържани за проверка.

„Целта на операцията ни е да разберем дали е възможно за московчани да се разхождат свободно в града си, или им е нужно специално разрешение“, уточнява иронично Акунин. Людмила Улицкая, Лев Рубинщайн, Дмитрий Биков и Виктор Шендерович призоваха към участие в тази разходка.

От парламентарните избори през декември, които бяха спечелени от управляващата партия и са смятани от опозицията за фалшифицирани, Владимир Путин е изправен пред безпрецедентно протестно движение, отбелязва АФП.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …