Начало / България / Второ издание на „Секретното дело за лагерите“

Второ издание на „Секретното дело за лагерите“

Документалната книга на Христо Христов „Секретното дело за лагерите” е издадена за втори път. Изследването е посветено на последния лагер на комунизма край Ловеч, просъществувал в периода 1959-1962 г. Първото издание на книгата беше през 1999 г.

На премиерата в Ловеч на 4 май авторът разказа как през 1998-1999 г. е получил безпрецедентен достъп до 48-те тома по съдебното дело за престъпленията в лагерите. По това време Христов е съдебен репортер във в. „Демокрация” и отразява разследванията на прокуратурата по различни престъпления на комунизма, едно от което е делото за лагерите край Ловеч и Скравена.

През 1998-1999 г. съдебният процес срещу Гогов, Ръжгева и Газдов е висящ, но делото все още не е прекратено. Достъпът до материалите е разрешен от тогавашният зам.-председател на Върховния съд и председател на Военната колегия към съда ген. Николай Чирипов. Той е и председател на съдебния състав, дал ход на делото за лагерите през 1993 г.

Журналистът обясни, че материалите по държавното разследване за убийствата в лагерите на комунизма са изключително важни за историята, тъй като не позволяват нейното фалшифициране.

Той даде пример с биографията на Тодор Живков, писана от историка Искра Баева, в която е посочено като заслуга на първия секретар на ЦК закриването на лагерите край Ловеч и Скравена. Подобно внушение е далеч от фактите, които показват, че лагерите са създадени със съгласието на ръководеното от Живков Политбюро, а създаденият нечовешки режим в тях е дело на дясната ръка на Живков – зам.-министърът на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, който от своя страна редовно е информирал Живков за случващото.

Христо Христов отбеляза още, че прикриването на убийствата на най-високо ниво – Политбюро на ЦК на БКП е ключово за Живков, който би следвало да се прости с властта си още през 1962 г. именно заради престъпленията край Ловеч, ако специалният доклад на ЦК по случая е бил докладван на Главна прокуратурата тогава.

Не на последно място журналистът подчерта, че предпоставката за създаването на лагерите край Ловеч и Скравена е предложеното лично от Тодор Живков и прието от Политбюро на ЦК на БКП през 1958 г. решение за борба с т. нар. хулигани.

Според по-възрастните хора от града, свидетели на лагера, е важно истината за него да се знае от младите хора, за да могат обективно да оценят факти от близката история и да знаят какви забрани е налагала идеологията на БКП и как само заради това, че танцуваш модерни танци или носиш модерно облекло, е могло да се озовеш в лагера „Слънчев бряг”.
Предстои премиера на книгата и в София.

Книгите на Христо Христов тук

Свързани заглавия
Разследващият журналист Христо Христов: „Съвременни историци подменят историята“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RbxLMY2GoYk

Библиотека за пътешественици работи в Сеул

По рафтовете ѝ има само книги за приключения Интериорът също е уникален – и посветен …