Начало / Свят / Библиотеката на Вацлав Хавел отвори филиал в САЩ

Библиотеката на Вацлав Хавел отвори филиал в САЩ

На церемония в „Линкълн център“ в Ню Йорк беше открит клон на бибилотеката на Вацлав Хавел, съобщи praguemonitor.com. Присъстваха бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която е родена в Чехия, певицата Сюзън Вега и много политици.

Библиотеката на Вацлав Хавел в Прага беше открита през 2004 г. по примера на американските президенти, които са направили достъпни своите библиотеки за обществото. Хавел, който беше последния президент на Чехословакия (1989-1992) и първият на Чехия (1993-2003), направи книгите си общодостъпни – в хартиен и в дигитален вариант, след като спря да се занимава с политика. Той почина на 18 декември 2011 г.

Седалището на библиотеката се намира в Стара Прага и документира не само живота на драматурга политик, но и на неговото обкръжение, както и промените в чешкото общество преди и след 1989 г. В отварянето на неин клон в Ню Йорк се крие амбицията той да се превърне в аналог на пражката библиотека. Тя ще се финансира с дарения.
Хавел често е пътувал до САЩ след 1990 г. и там има много оригинали на негови документи, твърди ръководителят на библиотеката Мартин Пелоус. Хавел беше много популярен политик в Щатите и личен приятел на президента Бил Клинтън.

Певицата Сюзън Вега обясни присъствието си на събитието с факта, че е композирала песен за Хавел, след като се вдъхновила от неговите писма до съпругата му Олга.

Фото:radio.cz

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …