Начало / Свят / Ще плати ли Франция за архива на Мишел Фуко?

Ще плати ли Франция за архива на Мишел Фуко?

След като преди месец френското правителство обяви архива на Мишел Фуко (1926-1984) за национално богатство, сега стои въпросът дали новото правителство ще плати цената за него, пише „Монд”. Става дума за повече от 37 000 страници на стойност 2,13 млн. евро, които трябваше да бъдат продадени на търг.

В коментар на френския вестник се задава въпрос към следващия министър на културата ще спаси ли това наследство, или ще го отстъпи на Съединените щати, чиито институции с радост биха платили цената. Няколко научни центъра и библиотеки зад Океана проявяват интерес към ръкописите на Фуко.

Французинът е едно от най-популярните лица в областите философия и социология през ХХ век. Той е автор на основополагащи трудове за сексуалността, наказателните институции, от него тръгва понятието „дискурс”. Свързван със структурализма през 60-те, а самият той дистанциращ се от него, Фуко е причината за множество научни трудове и е повлиял повечето от съвременните философи и литературни критици.

В едно от късните си интервюта авторът се определя като ницшеанец. Създател е на „археология на знанието”, а в Наръчника за висше образование на в. „Таймс“ е посочен като най-цитирания интелектуалец в хуманитарната област.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228076_b

Да чуваш заглъхващото ехо от отдалечаващите се стъпки на познати герои

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Макар преди няколко месеца Карлос Руис Сафон да се пресели …